На кръгла маса ще обсъждат колко струва трудът на българина

  • 14 септември 2012 18:05

  • 977
  • 3
На кръгла маса ще обсъждат колко струва трудът на българина
©

От КНСБ организират на 4 октомври национална кръгла маса за това как се определя цената на труда и каква е неговата стойност. В дискусията са поканени да участват министрите на финансите и социалната политика, председателите на комисиите в НС, работодатели, партньори, както и представители на опозицията. Това съобщи днес в Сливен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите на Димитров дебатът ще бъде не само за размера на нуждата увеличение, а за обществената оценка за това къде трябва да отиват парите и с колко да бъде оценен един или друг сектор, една или друга професия. В момента от синдиката подготвят 10-12 секторни анализа в реалния сектор, за формирането на цената на труда, системите на заплащане в предприятията. Те ще бъдат поетапно представени до края на годината, уточни президента.

По думите на Димитров основния проблем е първичното разпределение на дохода в предприятията. Оттам идва и бедността на българския работник, „а ние два пъти повече произвеждаме, отколкото получаваме", коментира още Пламен Димитров. Целта на анализите е да покажат къде, с колко се ощетява, кой изостава.

Друго предложение на КНСБ е ежегодно, на браншово ниво, да се договарят заплатите в зависимост от състоянието на дадения сектор. КНСБ работят и по цялостен преглед за начина на изчисляване на работното време. Няколко инициативи ще подемат синдикатите от следващата година. От 1 януари ще започне да работи Синдикален фонд за правова

защита при неправомерно уволнение или неплащане на трудовите възнаграждения. Първоначално за старта на системата са заделени 200 000 лв. Те ще стигнат за около 1 000 такива дела. КНСБ ще работи и по въвеждане на застраховка срещу безработица на своите членове. При евентуално оставане без работа те ще получават определена сума като обезщетение. Освен това от средата на следващата година от

Конфедерацията възнамеряват да създадат и Национална взаимоспомагателна каса за синдикални членове. Според Пламен Димитров 1/2 от синдикалистите в страната в момента нямат достъп до такава услуга.

Последвайте канала на

977 3

Коментари 3

Добави коментар
Синдикатите са на мнение че :

2012.09.23 | 22:08

3
Нищо не струва труда на българина в България !

2012.09.23 | 22:08

2
"Друго предложение на КНСБ е ежегодно, на браншово ниво, да се договарят заплатите в зависимост от състоянието на дадения сектор". Това означава, че политици, съдии, държавни чиновници, полицаи и т.н. тясно-специализирани "браншовици", чийто сектори меко казано са в лошо състояние, не би трябвало да получават заплати.
Неоценимо национално богатство

2012.09.18 | 10:29

1
Ако чиновник който по цял ден подпира някое бюро ще решава колко да получавам аз по добре не се събирайте няма смисъл ! Само отчитате дейност нищо повече вече 22 години го правите резултата е виден за всики !

Добави коментар

Водещи новини