Проучване: 58% от българите печелят толкова, колкото да покрият разходите си

  • 27 септември 2024 10:26

  • 262
  • 5
Проучване: 58% от българите печелят толкова, колкото да покрият разходите си
© Novini.bg/ Canva

През 2024 г. потребителските навици се променят драстично в отговор на високите разходи за живот, като инфлацията влияе на начина, по който хората харчат, спестяват и плащат. Това показва новото проучване на Paysafe - „Портфейлът отвътре: Как потребителите харчат и спестяват през 2024 г." Изследването е проведено от Sapio Research от името на Paysafe в месеците май и юни 2024 г., сред 14 500 потребители над 18 годишна възраст в Европа, Северна Америка и Латинска Америка.

България е от ключовите локации в доклада. В българското проучване взимат участие 1000 анкетирани – 52% мъже и 48% жени, отговаряйки на 27 въпроса.

Близо 1,4 млрд. лева са платени през ПОС терминалите на НАП само за година

Както в България, така и по света тенденцията е една и съща – все повече потребители откриват позитивните страни на дигиталните разплащания най – вече заради удобството, което предоставят те. Докладът на Paysafe показва нарастващата популярност на иновативните технологии, свързани с плащанията, като носими устройства и изкуствения интелект. Почти една трета от потребителите (32%) вече използват носими устройства, като смарт часовници, за да извършват плащания, а сред най-младите (Gen Z) това е предпочитан метод – 11% от тях плащат чрез носимо устройство, предава businessnovinite. 

Социалните мрежи също се утвърждават като място за покупки. 38% от потребителите купуват чрез платформи като Instagram, TikTok и Facebook няколко пъти годишно, а този процент е особено висок в Латинска Америка (48%).

Разнообразие

Потребителите търсят разнообразие в методите на плащане, докато пазаруват онлайн. В България дебитните карти остават водещ метод за тази година в сравнение с 2023г. 73% от българските потребители потребителите използват този метод по-често от преди.

Сигурност

Особено важна в случая е сигурността. 17% от българите са се отказали от продуктите в пазарската си количка, ако личните им данни не са в безопасност.

„Сигурността стимулира решението за покупка онлайн“, споделя Джакомо Остин, вторият генерален директор на Paysafe Bulgaria, на представянето на проучването. Той разказа, че българите са по-склонни да плащат чрез сертифицирани платформи, в които са сигурни. За пример даде PayPal, които са сертифицирана онлайн платежна система. Той наблегна на това, че в една страна винаги ще има хора, които имат различни предпочитания за плащане, но дигиталните портфейли набират популярност.

Съществува потенциал AI да подобри сигурността и персонализацията на плащанията, но голяма част от потребителите остават скептични към използването му. По-старите поколения особено се тревожат от участието на AI в плащанията, като 33% от хората над 60 години се чувстват неудобно от идеята. Като в България тези данни са съответно 21% са „за“, а 26% против. 

39% от българите успяват да спестят по-малко от 6% от доходите си всеки месец, а 15% не успяват изобщо. Тези данни са най-ниските за Европа. Българите основно харчат парите си за храна. Увеличени са и разходите за комунални услуги и наем, като 66% от анкетираните споделят, че харчат повече за хранителни продукти, докато 57% съобщават за увеличение на сметките за електричество и вода. 58% печелят толкова, колкото да покриват разходите си, много от анкетираните споделят, че живеят от заплата до заплата.

Иван Петров, генерален мениджър на офиса на Paysafe в страната сподели, че инфлацията се е отразила на спестяването:

Растящите цени на стоки и услуги всъщност водят до намалена способност на потребителите да спестяват, въпреки това има доста положителен сантимент.“

Въпреки високите разходи, потребителите не само се адаптират към новата икономическа реалност, но и търсят начини да подобрят своето финансово състояние. 51% от българите очакват повишаване на приходите си с около 10% в следващите 5-10 години. Това особено важи за младите поколения – 78% от представителите на Gen Z (поколението, родено между 1997 и 2012 г.) вярват, че ще постигнат финансова стабилност в ранна възраст.

Въпреки дигитализацията, значителен процент от потребителите не са готови да се разделят с кеша. 63% от анкетираните се тревожат от перспективата за безкасово общество, а 44% от тях искат да имат възможността да плащат в брой дори за онлайн покупки.

Проучването ясно показва, че потребителите искат разнообразие и сигурност в начините на плащане. Докато традиционните методи за плащане остават популярни, новите технологии като дигиталните портфейли и изкуственият интелект започват да играят важна роля в оформянето на бъдещето на финансовите транзакции.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
262 5

Коментари 5

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.27 | 10:47

4
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.27 | 10:48

5
Само няколко корумпирани олигарха живеят добре в окупирана България! Другите едвам , оцеляват.
Ха, ха, ха

2024.09.27 | 10:47

3
КА.ТИЛА, ЗАЩО В БИОГРАФИЯТА ТИ ПИШЕ ЧЕ СТРАДАШ от ШИЗОФРЕНИЯ ибана ШУШУМИГА от Севлиево? ПЪЛНИШ САЙТА С ШИЗО ЛАЙНАТА СИ , ИЗРОД ИБАН.

2024.09.27 | 10:33

2
Толкова обявяват, иначе сивият сектор е огромен! Как да си обясня това пазаруване на имоти и скъпи коли?

2024.09.27 | 10:26

1
Печелят достатъчно, но добре облечени бизнесмени започнали с куфарчетата на луканков взимат огромната част и пускат стотинки. Огледайте се колко черни джипове сме им купили.

Добави коментар

Водещи новини