Министър Малинов: Република Корея е един от най-перспективните ни партньори от Източна Азия

  • 03 септември 2024 12:21

  • 159
  • 0
Министър Малинов: Република Корея е един от най-перспективните ни партньори от Източна Азия
© Министерство на енергетиката

„Република Корея е един от най-перспективните ни партньори от Източна Азия в областта на решенията за справяне с климатичните промени, възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, ядрената енергетика, новите енергийни технологии и други. Задълбочаването на това сътрудничество в интерес на двете държави е от изключителна важност за нас с оглед постигане на целите за въглеродна неутралност чрез нови енергийни технологии.“

Това каза министърът на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер по време на срещата си с министъра на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея Ан Докгън. Двамата подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката, чиято цел е да създаде рамка за задълбочаване на двустранните отношения в сектора. Документът ще насърчи сътрудничеството между компании от двете държави при реализация на нови инвестиции за производство на енергия от възобновяеми източници, както и при изграждане на съоръжения за съхранение на енергия. Предвижда се също обмен на знания и добри практики между компании и институции в областта на природния газ, сътрудничество на глобалния пазар на втечнен природен газ и други. Задълбочаването на взаимните връзки при различните стадии на ядрено-горивния цикъл, включително и при изграждане на нови ядрени мощности и управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци също е залегнало в документа. 

Проектът за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" е подкрепен от Националното събрание на Република Корея

Двамата министри се съгласиха, че подписването на меморандума отбелязва нова стъпка в двустранните отношения, които ще продължат да се развиват на основата на споделени ценности, сходни позиции и взаимна изгода. Министър Докгън прие поканата на своя колега Малинов да посети България в най-скоро време, като в рамките на визитата ще бъде проведен и бизнес форум между компании от двете държави. 

В рамките на посещението си в Сеул министър Малинов разговаря и със заместник-министъра на външните работи на страната по многостранните и глобални въпроси посланик Куеон Ки-хуан. „За нашата страна привличането на корейски инвестиции и технологии, както и увеличаването на българския износ за Република Корея е сред основните приоритети“, каза министър Малинов. През първите 9 месеца на 2023 г. общият стокообмен с Република Корея е на стойност 344.7 млн. долара, което е увеличение с 27.2% спрямо същия период на 2022 г. По думите на министър Малинов, перспективни сфери на сътрудничество са енергетиката, индустрията, информационните технологии, противодействието на климатичните промени и други. Енергийният министър открои българския избор на Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ като още една възможност за активизиране и задълбочаване на двустранните отношения, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини