КЕВР: Токът поскъпва, парното поевтинява

  • 11 юни 2024 17:52

  • 3016
  • 16
КЕВР: Токът поскъпва, парното поевтинява
© Freepik

Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав „Енергетика“, проведе открито заседание във връзка с доклад на работната група за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2024 - 30.06.2025 г. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, предлаганото средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители е 1,39 %, се посочва в доклада на работната група. За „Електрохолд“ е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, а за клиентите на ЕВН – с 1,46 %. За битовите потребители на територията на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги. 

С предложеното минимално увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители остават едни от най-ниските в цяла Европа. С определянето на цените с хоризонт от една година Комисията създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия  да е била само 1,39 %. Тя винаги е била по-висока – през 2023 г. тази цена беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%.  

Очертаващата се средна промяна на цената на електроенергията с 1,39% е значително по-ниска от индекса на инфлация през изминалия едногодишен период, както и от прогнозите за нивото на инфлацията за следващия едногодишен период. Тази промяна  е около два пъти по-ниска и от определената граница от 3% инфлация, каквито са изискванията към България като страна-кандидат за членство в Еврозоната. По такъв начин със своето предстоящо ценово решение КЕВР подкрепя тези усилия на нашата страна. 

Министър Малинов: Съществено поскъпване на цената на тока няма да има

В откритото заседание участваха представители на НЕК ЕАД, АЕЦ Козлодуй ,ЕСО ЕАД, на  електроразпределителните и електроснабдителните дружества, както и „Фонд сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/. Според НЕК предложеното ценово решение на Комисията е балансирано и отразява интересите на всички участници, но предвид ограничените водни запаси се предлага Комисията да преразгледа цената и предвидените количества електроенергия от ВЕЦ.  От Електрохолд и ЕВН се обявиха за въвеждане на цена за достъп и за битовите потребители, която да бъде на база на инсталираната мощност, а не на потребените количества електроенергия. По този начин според тях ще бъдат осигурени средства за подддръжка и развитие на мрежите.  Според ръководителя на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/ Диан Червенкондев  изминалият ценови период е създал сериозни проблеми в приходната му част и дори само поради спадналите цени на квотите въглеродни емисии през 2023 г. е формиран дефицит в размер на близо 500 млн. лв. Подчертано беше, че негативна роля за финансовата стабилност на ФСЕС е имало и изземването на формираните буфери, които са насочвани за други цели – за бюджетни нужди, както и за компенсиране на небитовите потребители заради високите цени на електроенергията през предишни периоди. Според Диан Червенкондев прогнозата на КЕВР за приходите на ФСЕС е изпълнима в контекста на Решението на Министерския съвет от 30.05.2024 г. за финансово стабилизиране на институцията. “За нас предстоящото ценово решение на КЕВР има основополагаща роля и цялата ни дейност е основана на направените разчети на регулатора“, подчерта той. 

В отговор на някои от поставените въпроси ръководителят на работната група Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“, посочи, че въвеждането на цена за достъп и за битовите потребители на база на инсталираната мощност следва да бъде обсъден с всички дружества. Според него прилагането на тази мярка трябва да стане по еднакъв начин зот страна на дружествата и да не води до натоварване на битовите клиенти.  Относно определените от регулатора технологични разходи той посочи, че те се намаляват, тъй като дружествата са отчели по-ниски стойности за предходни периоди. 

В срок до 15.00 ч. днес заинтересованите страни могат да внесат писмени становища във връзка с доклада. Регулаторът предстои да приеме проект на решение, след което да бъде насрочено обществено обсъждане.    

Топлинна енергия

На открито заседание КЕВР, в специализиран състав „Енергетика“, обсъди доклад относно извършване на регулаторен преглед и утвърждаване на цени от 01.07.2024 г. на топлинна енергия и определяне на цени и премии за електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство на дружества от сектор „Топлоенергетика“. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите   докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора. В заседанието участваха представители на топлофикационни дружества от цялата страна – „Топлофикация София“ ЕАД, „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД, „Топлофикация-Плевен“ ЕАД, Веолия Енерджи Варна” ЕАД, „Топлофикация-Русе“ ЕАД, „Топлофикация-Перник“ АД, ТЕЦ „Горна Оряховица“ ЕАД,  ТЕЦ „Бобовдол“ ЕАД.   

След извършения регулаторен преглед, прилагане на ценообразуващия модел и корекции на ценообразуващите елементи, в доклада на Комисията за всяко дружество е изчислена годишна индивидуална цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1.07.2024 г.

През следващата година е предвидено средно намаление на цените на топлофикационните услуги за битовите клиенти за цялата страна с 8,44%. 

Със 7,02% по-малко се предвижда да заплащат потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, като прогнозите сочат цената да бъде 128,25 лв./MWh. Поевтиняването е по-малко от обявените 30% в заявлението на дружеството, тъй като това включваше кръстосано субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на произвежданата високоефективна електрическа енергия. Подобен подход би осигурил по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната и е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката. 

Със 7,81% се предлага да намалее цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД. В Плевен предвиденото поевтиняване ще е с 7.14 процента, а най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ АД -  с 14.09 на сто. Във Варна спадът на цената е с 3.74%, във Враца – 11.35%, във Велико Търново – 2.44%. В Разград намалението е 9.94 %, в Русе – 11.70 %, в Перник – 7.20%, и в Сливен – 10.41 %.

В съответствие с изискванията на Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия, за целите на ценообразуването КЕВР определя пределна цена на топлинната енергия за целия годишен ценови период, за всяко едно топлофикационно дружество с основен енергиен носител природен газ.  Тъй като цените на топлинната енергия са за бъдещ период КЕВР ги определя на прогнозен принцип.

Комисията изготви обоснована прогноза на основните ценообразуващи елементи в разходите на всяко дружествата, които формират цената на топлинната енергия – разходите за природен газ и за закупуване на въглеродни емисии.  Обстойно са проучени цените и тенденциите на международни пазари на природен газ, въз основа на сключените фючърсни сделки по тримесечия за година напред. Отчетени са тенденциите и сключените фючърсни сделки на международните платформи за въглеродни емисии. На тази база Комисията определи средна прогнозна цена на природния газ за новия регулаторен период 1.07.2024 - 30.06.2025 г. в размер на 63,56 лв./MWh /без цени за достъп и пренос/.  В ценообразуващата формула са отчетени и разходите на дружествата за закупуване на квоти за въглеродни емисии. За целта регулаторът е определил прогнозна средна цена на емисиите за периода в размер на 70,00 €/t СО2.

Очакват ни ли по-високи изравнителни сметки?

В предложените цени на топлинната енергия за новия регулаторен период са отразени направените корекции на необходимите приходи на дружествата.  По отношение на всички дружества Комисията прилага общ подход, в това число и корекции на ценообразуващите елементи. Корекциите отчитат ценовите изменения на природния газ и на квотите въглеродни емисии през периода 1.07.2024 – 30.06.2025 г.   

На откритото заседание  представителите на топлофикационните дружества подкрепиха като цяло доклада на Комисията. В същото време част от тях изразиха бележки по направените от регулатора корекции за намаляване на разходите за пренос и технологични загуби, определената норма на възпращаемост и др. Във връзка с определените нива на технологичните разходи ръководителят на работната група и директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ Пламен Младеновски подчерта, че всяка година се поставя въпроса за технологичните разходи на дружества, но промяна няма и те не инвестират достатъчно в развитието на мрежата. Посочено беше, че клиентите чакат за присъединяване към мрежата между 1 и 3 години. По отношение на разходите за балансиране той беше категоричен, че целта на приетата от КЕВР нова методика е да се прогнозира правилно и всички дружества трябва да понасят последствия в случаите, когато не са планирали правилно графиците си. При определянето на нормата на възвращаемост водещ критерий на регулатора е цената на привлечения капитал, поясни Пламен Младеновски.   

До 15.00 ч. днес участниците в заседанието могат да внесат писмени становища по обсъжданите въпроси. Регулаторът предстои да приеме проект на решение, след което да насрочи обществено обсъждане.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3016 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2024.06.12 | 08:49

16
Голямата игра на КЕВР, която не заблуждава никой. Винаги лятото парното поевтинява, а зимата поскъпва двойно, но за тока няма сезони, постоянно поскъпва. До кога?
cska

2024.06.11 | 21:29

15
И пак е скъпа на фона на нашите доходи спрямо на западна Европа
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.06.11 | 20:49

14
ГЛАВЧЕВ ИБАНИЯ В ГЛАВАТА ГЕРБАДЖИЙСКИ СХЕМАДЖИЯ ПОДАРЯВА НА УСРАЙНА ИМУЩЕСТВО ЗА 1 МИЛИОН ЕВРО. В СЪЩОТО ВРЕМЕ ВДИГАТ ЦЕНАТА НА ТОКА..ТОВА СИ Е ЗА СМЪРТНА ПРИСЪДА!!!
Инфо за ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА

2024.06.11 | 20:47

13
Скандалният терорист и отявлен шизофреник Мирослав Блажев-Атилката е станал ревностен мюсюлманин, подкрепящ идеите на терористични групировки, показа проверка на "България Днес". От профила му във Фейсбук става ясно, че Атилката ежедневно контактува с български фенове на Световния халифат, част от които се намират в арабските страни. Блажев и приятелите му водят ожесточени дискусии, в които често се появяват призиви за джихад, изтребление на евреите и всички останали неверници. В тях българите често са наричани гяури или нещастни неверници, които с добро или насила трябва да бъдат накарани да приемат радостите на Аллах. Драстичната промяна в съзнанието на някогашния националист и член на ВМРО настъпва по време на престоя му в затвора, където Атилката попадна заради отвлечения от него автобус с 37 пътници. Невижданият до момента в България екшън се разигра през януари 2009 г. на магистрала "Хемус". Преди отвличането на автобуса в блога си Атилката се обявява за православен християнин и призовава към въоръжена революция за спасяването на България. Възгледи, които похитителят бързо забравя, за да прегърне каузата на Аллах и „Ислямска държава". Шокиращия си душевен обрат Блажев преживява зад решетките, става ясно от негов коментар във Фейсбук. Откровението си той прави под публикация, свързана с арестуваните от ДАНС фенове на групировката "Ислямска държава" в Пазарджик. Според спецслужбите феновете на джихада са ръководени от скандалния имам Ахмед Муса, който вече има две присъди за подобни престъпления. Именно възможността идолът му да попадне в затвора провокира Атилката да се изкаже, че това ще е полезно за каузата им. "Е, брат, трябва да има и такива, които да посвещават във вярата и по затворите. А наясно ли си колко много такива хора има по затворите, които искат да се запознаят с исляма, а не могат, понеже няма кой да ги запознае. А известно ли ти е, че решението ми да приема исляма дойде именно докато бях в затвора, благодарение на един ходжа. Та той ме запозна с принципите на вярата в Allah. Така че Ахмед Муса много по-голяма работа ще свърши в затвора за четири години, отколкото, ако е навън. Не му мисля лошото на човека, а само казвам, че и в затворите живеят хора, търсещи пътищата на Allah", пише Атилката под публикацията на своя приятел. Водач на БГ муджахидините . Освен писания във Фейсбук аверът на Атилката поддържа и два профила в сайт за споделяне на видеоклипове. Там псевдонимите му са неособено невинните , (Воин на Аллах от България) (Българският муджахидин). Чрез профилите си мистериозният проповедник е публикувал няколко клипа, възхваляващи Ислямския халифат. Жената, заради която отвлече автобуса, не иска да го види 33-годишният Мирослав Блажев – Атилката, който на 27 януари т. г. (2009 ) -отвлече автобус с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса, за кратко време е станал звезда в Ловешкия затвор. Пандизчиите са готови пари да броят, за да го видят. Все им е в устата. За едни е герой, за други – глупак. И първите, и вторите обаче го жалят по причина, че от каквито и мотиви да се е водил, ще има да мачка пандизчийската кушетка. „Съжалявам за стореното. Каквото реши съдът, ще го приема. Направих спонтанно това деяние поради невъзможността да получа справедливост за бременната си приятелка Розинка, която миналата година Петър Ганев от с. Хераково удари с кола. Действах под напрежение от този инцидент. Не исках да наранявам никого в автобуса. Пишман терористът ,се посещава само от майка му Ирена Димитрова. Жената, заради която беше отвлечен автобусът, е заявила, че не иска да се среща с него. Психолог и психиатри извършват специално наблюдение над Атилката. Целта е да се установи дали не страда от разстройство на личността-шизофрения. Възможно е травмата, която е получил през 1997 г., да е отключила психичните му проблеми. След нараняването преди години Атилката се оплаквал от напрежение, тревожност, емоционална лабилност и невъздържаност. Охранителят А т и л к а т а , с рождено име Мирослав Блажев бил гард без пистолет. Работодателите му и в двете охранителни фирми, в които бил нает през последната година и половина, изпитали недоверие към резкия му и избухлив характер. Затова никога не го сложили въоръжена охрана, твърдят източници от "С е к ю р и ти БГ" и "Ф о р с делта". Иначе можел да охранява АЕЦ "Козлодуй", който е един от обектите, с които "С е к ю р и т и БГ" има договор. Негови бивши колеги подозират, че Блажев силно е страдал от този факт. Затова и бързо напускал фирмите, където работел. Чувствал се винаги недооценен. Едва по-късно се въоръжил. Първо преработил газов пистолет в боен, след това незнайно как се сдобил и с ПСМ. Точно с тези оръжия Блажев отвлече във вторник автобуса с 36 пътници. МВР изиска вчера от двете фирми всички документи, с които Блажев е получил работата си. Според проверката на експертите от "Охранителна полиция" всичко било перфектно. Имало документ от лекар, който удостоверявал моментното психическо състояние, съдебно свидетелство, че е с чисто съдебно минало.В документите не е отразено обаче, че през 1996 г. Мирослав Блажев е бил лекуван от личностно разстройство. Най-вероятно и двамата лекари, които са издали документа за моментно психично състояние, са "забравили" да питат лудницата за минали психични заболявания, смятат запознати. "Проверих и се оказва, че лудницата не е издавал документ, удостоверяващ, че лицето е психично здраво", заяви директорът на психиатричната болница в града д-р Цанко Цанков. "На всяко лице, което е лежало в психиатрична болница, му се съставя досие, което се пази в продължение на 50 години". Според д-р Цанков в случаите, когато се налага издаване на медицинско удостоверение за психично здраве, психиатри по местоживеене трябва да упоменат, ако лицето страда от психично заболяване, и посочат моментния му статус.19-годишната Розинка Костова, приятелката на Мирослав, призна, че Петър Ганев, който стана причина за действията на Мирослав Блажев на 27 януари, наистина се e опитал да я прегази с кола на 1 август м.г в София. Тя била бременна, отишла до магазина, който е до дома му, и тогава той се опитал да мине с колата си през нея. По думите на Розинка, има свидетел на инцидента, но той не искал да говори, защото бил приятел на Петър. Според нея Петър Ганев искал чрез нея да причини страдание на Мирослав заради конфликт между двамата. На 27 януари 33-годишният Мирослав Блажев от Севлиево отвлече автобус с 37 пътници на фирма Биомет, пътуващ по линията София-Варна. Той бе въоръжен с пистолет със заглушител и поиска да му бъде доведен Петър Ганев, за да говори с него. Малко повече от час след отвличането Блажев се предаде на полицията. Впоследствие Районният съд в Ловеч наложи на похитителя на автобуса мярка "постоянно задържане под стража", като разпореди той да бъде въдворен в психиатричното отделение на Ловешкия затвор. А т и л к а т а, е роден в Плевен през 1975 година. Розинка Костова е от дом за умствено изостанали хора ! Има дете умствено изостанало-ИЗРОДИ !!!
Емѝ...

2024.06.11 | 19:47

7
Спасихне се от рашистката газ и всичко поевтинява. Слава Америки
Емѝ...ГЪЛТАМ СПЕРМАТА НА ЛЮЛЯКА, -МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.06.11 | 20:46

12
Гълтам спермата на Люляка и хич не ми дреме на ануса.

2024.06.11 | 20:22

11
ДА, УКРАЙНА ИЗКЛА РУСКАТА АРМИЯ
Снежко Снежев

2024.06.11 | 20:10

10
Тъй де, ама ни поевтиняват и дирниците, а само... май те ни останаха?!?

2024.06.11 | 20:07

9
БЪЛГАРИЯ СТРАНАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИДИОТИ. ВСИЧКИ ОТ СТАРОТО ПОКОЛЕНИЕ
ай

2024.06.11 | 19:19

5
ай да са ни честити зелените сделки, свободния пазар и диверсификацията, сиреч зависимостта от янките.
Снежко Снежев

2024.06.11 | 20:05

8
Някой, глупар мамин, откакто спряхме въглищата, кое ти стана по-евтино бре, лайнар малоумен:)))?!? Или викаш... може да ходя гол и бос, ама поне съм на чист въздух, търмък малоумен?!?
Някой

2024.06.11 | 19:46

6
Ай дано да ти дойде мозък....въглища, братчед, не зелената сделка е проблема! Ама викаш аз, Ганьо, искам отрова, ама евтино да ми е!
Тока нямаше

2024.06.11 | 19:06

4
Да поскъпва до преди да сложат касетите на Уелстиг Хаус,и парното ще поскъпне не ги слушайте ВСИЧКО Е ЕДНА АМЕРИКАНСКА ПОВ.....ЪР...НЯ И МАНИПУЛАЦИЯ!!

2024.06.11 | 18:52

3
БОЙКО ПУКНА НИЕ НЕ
съвсем правилно

2024.06.11 | 18:09

2
Отоплителният сезон свърши, а сезонът на климатиците почва, собствениците на политическите партии доят олигофрените, за които гласуването е трудна работа :)

Добави коментар

Водещи новини