Димитър Манолов: Задаващата се конфигурация в НС не е в полза на минималната заплата

  • 23 май 2024 20:12

  • 1517
  • 4
Димитър Манолов: Задаващата се конфигурация в НС не е в полза на минималната заплата
© Bulphoto (архив)

"Пари винаги има, това е лесният отговор, но оттам нататък отиваме на това как се определя минималната работна заплата. В закона пише, че тя трябва да е равна на 50% от средната работна заплата. Това беше един запис в закона, който беше направен преди 2 години. Той беше по предложение на БСП, то беше и по-добро, но го развалиха в пленарната зала. Има европейска директива за определяне на адекватна минимална работна заплата", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър МаноловДимитър МаноловРоден на 23 август 1958 г. в гр.София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че когато работодателите скачат срещу тази директива, КТ "Подкрепа" също скача.

"Абсурдно е ние да постигнем съгласие. Но това, което ни обединява и едните, и другите е, че в механизма за определяне на минималната работна заплата трябва да има повече възможности за преговори между нас с работодателите. Тук големият проблем е, че по тази проблема ние сме недоговороспособни. Ние не сме в състояние да произведем продукт. Ако ползваме по-съвременни данни, ще получим други числа, различни от това, което правителството е предвидило като минимална работна заплата", допълни Манолов за Bulgaria ON AIR.

КНСБ: Минималната заплата от 2025 г. трябва да бъде 1080 лв.

Самият той не е оптимист за предстоящите избори.

"Не знам доколко политиците са в състояние да излъчат стабилно управление. Очертаващата се конфигурация не е в полза на минималната работна заплата. С "Възраждане" никой не иска да говори по тези теми. Не знам "Има такъв народ" каква позиция биха заели, защото не сме имали подобни обсъждания с тях, те са с много разностранен политически профил, трудно е да се предположи реакцията им", подчерта президентът на КТ "Подкрепа".

По думите му служебен кабинет не може да реши проблема.

"Размерът на минималната работна заплата за другата година трябва да бъде определен през септември тази година. А всички помним какво се случи с бюджета за текущата година. На фона на всичко, което се задава, размерът на минималната работна заплата няма да е най-големият проблем. Политическата нестабилност е вредна за държавата", добави Димитър МаноловДимитър МаноловРоден на 23 август 1958 г. в гр.София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване.

Според него ВУЗ-овете имат достатъчно причини за протестите: "Разбирам ги, на тяхно място най-вероятно щях да постъпя по същия начин. Само не разбрах защо те тръгнаха на конфронтация с нас. Това е налудничаво, имаше хора, които затрудняват нормалния разговор".

"Идеята е изборите да бъдат сведени до противоборство на твърдите ядра, за меките периферии си измислиха всякакви политически проекти, герои ходят и говорят как ще ни оправят", категоричен бе той.

Манолов призна, че миньорите са притеснени за работата си.

"Това са хора, на които децата учат, хора, които са теглили кредит, за да си свършат една или друга работа. Направили са си жизнения план и изведнъж идва някой и им го обърква. Най-големият проблем е, ако това нещо, за което се говори, се случи. Тук не говорим само за непосредствено заетите в ТЕЦ-овете и мините, които са около 13-14 хиляди човека, а говорим и за веригата за доставки, по която са над 120 хиляди души", коментира президентът на КТ "Подкрепа".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1517 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 17:30

4
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­ч­е­­­т­­а­­­ ­в­и­­­ ­о­­ч­­­а­­­к­в­а­­­т ­-­­­ X­­1­­­8­­.­­­F­­­U­­N

2024.05.25 | 05:25

3
❤️ Г­о­­­р­­­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­е­­­т­­­а­ ­­­в­и­­­ ­о­­­ч­а­к­в­а­т ­­­-­­­ X­­­1­­­8­­.­F­U­N

2024.05.23 | 21:44

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
то

2024.05.23 | 20:55

1
тя не е в полза изобщо на цяла България ...

Добави коментар

Водещи новини