Кристалина Георгиева: Време е да преразгледаме 10-процентния плосък данък

  • 16 април 2024 11:24

  • 914
  • 7
Кристалина Георгиева: Време е да преразгледаме 10-процентния плосък данък
© Getty Images, архив

Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък, защото прогресивното подоходно облагане позволява да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото. Това заяви в специално интервю за БТА управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в отговор на въпрос за реформата на данъчната система - тема, поставена при последната мисия на МВФ в България.

"Когато България прие плоския данък, беше правилно решение. Целта тогава беше да излязат парите "на светло". Сега имаме по-добри институции и не е нужно да привличаме парите да излизат "на светло" с 10-процентен плосък данък. Ако погледнете света, диференциране на данъчната ставка се приема като правилно. Диференцираната данъчна ставка, или казано като прогресивното подоходно облагане, позволява да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото", каза Георгиева. 

Икономист: Отказът от плоския данък няма да пребори неравенствата

Тя коментира и темата за еврозоната. "България направи, както и останалият свят, борбата с инфлацията приоритет и е постигнато доста в това отношение. Инфлацията продължава да спада и очакваме да я видим до края на годината в диапазона около 3 на сто. София има път, по който да изпълни изискванията за влизане в еврозоната". 

Георгиева изтъкна, че "щом сме във валутен борд, ние консумираме паричната политика на Европейската централна банка". "Не съм чула в Българя да има желание да се излезе от валутния борд. И тук идва въпросът - защо ние искаме да консумираме политика, в чието формиране ние не участваме."

"Защо мислим, че опитът на другите страни не е от значение. Ние видяхме, че страните от бившия социалистически лагер, които влязоха в еврозоната, нямаха главоломен скок на цените, а имаха подобрение на икономическите показатели", подчерта Георгиева.

Проф. Пенчев: България може да просперира или да се провали и с лев, и с евро

На въпрос дали смята че 2025 г. остава възможна цел, Кристалина Георгиева отговаря така: "Аз смятам, че е възможно. Какво предстои - до септември месец, когато се актуализират анализите за България, ние все още имаме време да доведем инфлацията до нивата, на които тя трябва да бъде. Това значи правителствата дотогава да не инжектират в икономиката проинфлационни импулси. Ако ние покрием критериите, планът ще бъде изпълнен".

"Ние знам, че традицията е да се влиза в еврозоната на 1 януари, но никъде в еврозоната няма такова решение, което да казва, че не може да е на 1 март, на 1 юни или септември, т.е. ако ние сме обединени около темата за влизане в еврозоната, нека да я следваме последователно и тя ще се случи", коментира тя. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
914 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.04.16 | 11:28

1
Сталинка взе да се Осира и доста замириса!
асдасд

2024.04.16 | 11:33

2
Време е да се преразгледа но тия самозабравили се в парламента никога няма да пожелаят да го махнат!!!

2024.04.16 | 11:33

3
Нито една сериозна държава няма плосък данък.

2024.04.16 | 16:38

4
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

2024.04.16 | 17:01

5
Нали вие го приехте? Проклети червени паразити.

2024.04.16 | 18:03

6
"София има път, по който да изпълни изискванията за влизане в еврозоната". Е.... може би си има причина да не сме в еврозоната. Нали така? СОФИЯ?

2024.05.25 | 07:32

7
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­о­м­­и­­ч­­­е­­т­­а­ ­­в­и­­ ­о­­ч­­­а­­­к­в­­а­­т ­­­-­ X­­­1­­8­.­­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини