Йордан Арабаджиев (СМП): Българите плащат с 15-18% по-високи цени заради непълното ни приемане в Шенген

  • 04 април 2024 15:57

  • 1025
  • 6
Йордан Арабаджиев (СМП): Българите плащат с 15-18% по-високи цени заради непълното ни приемане в Шенген
© Novini.bg

Частичното влизане на България в Шенген няма да промени нищо за българския транспортен бизнес. Това, че сме част от Шенгенското пространство по въздух и море, по никакъв начин не благоприятства транспортния бизнес. Около 95% от българския внос и износ се осъществява по суша. Остава много малка част, която се възползва от приемането ни в Шенген. Това каза в интервю за Novini.bg изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. 

Непълното приемане на България в Шенгенското пространство "бърка в джоба" на всеки български потребител, изрази съжаление той. 

"Загубите не са само за транспортния бранш. Влияят директно върху икономиката на страната. По наши изчисления, транспортният бизнес губи около 200 млн. лв. за 1 година от неприемането ни в Шенген. Прехвърлено върху българската икономика, говорим за над 5 млрд. лв., което е около 4% от БВП. Стоките, които българските потребители ползват, се оскъпяват с 15-18%. Затова се вижда, че дадени стоки в България са по-скъпи отколкото в Западна Европа", обясни Арабаджиев. 

Пред бранша остават предизвикателства, сред които транспонирането на част от пакет "Мобилност" и по-конкретно Директивата за командироване. "Законът е в Народното събрание, ще очакваме там от нашите депутати да приемат такъв подход, който да не отнеме конкурентното предимство на българския транспортен бизнес. Предстоят нелеки преговори. Сериозен проблем виждаме в Зелената сделка, как въглеродният отпечатък ще се отрази върху транспортния бизнес. Във вътрешен план проблеми пред нас са опашките по граничните пунктове, ТОЛ системата, затворените пътища. На транспортния бизнес трябва да му се осигури среда, за да бъде облагодетелстван да извършва бизнеса си с най-малко пречки", призова Арабаджиев. 

Николай Рашков: В транспортния бранш има неотложни проблеми, не са изключени протести

"Нашият бизнес е сложна материя, динамичен е и проблемите постоянно идват от различни страни", обобщи председателят на Управителния съвет Ангел Траков. 

Мечтата му е да види транспортният бранш обединен в една обща организация. "Проблемите ни са еднакви, не трябва да се делим", убеден е Траков.  

"Това, което дава сила на дейността и работата ни, е, че винаги анализираме проблемите, вместо само да ги маркираме, и винаги предлагаме възможни решения, когато седнем на масата на преговорите", изтъкна той.

"Всичко, което правим, е в интерес на потребителя", подчерта Ангел Траков. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1025 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 08:04

6
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­­­м­­­о­м­и­ч­е­­т­­­а­­­ ­­­в­и­ ­о­­ч­­­а­­к­­­в­а­­­т ­-­­ X­­­1­8­­­.­F­U­­­N
Емѝ...духам на говнояди-МЍРОСЛАВ ИБАНИЯ

2024.04.04 | 21:07

4
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌

2024.04.05 | 02:17

5
Духай у лево
Тир

2024.04.04 | 17:24

3
Цървул..л

2024.04.04 | 16:53

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
и като влезем

2024.04.04 | 16:52

1
ще плащаме по толкова, крадливи лакоми задници

Добави коментар

Водещи новини