Експерт за санирането: Движим се в обратна посока на реформите, които трябваше да направим по ПВУ

  • 04 април 2024 09:07

  • 207
  • 1
Експерт за санирането: Движим се в обратна посока на реформите, които трябваше да направим по ПВУ
© Novini.bg/ Canva

Три парламентарни комисии – по енергетика, регионална политика и за контрол върху средствата от европейските фондове, одобриха проект за решение за изпълнение на политиката на декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Решението е внесено от депутати от ГЕРБ-СДС. Идеята е да бъдат подпомогнати желаещите да санират домовете си, които обаче се намират в т.нар. резервен списък.

"Решението е в пряк дисонанс със самото заглавие на реформата, която трябваше да направим по ПВУ. В нея се говореше за трансформация на съществуващия модел на 100-процентово грантово финансиране, в по-устойчиви схеми за подпомагане на сградното обновяване. Ние се движим точно в обратна посока и срещу съветите на целия цивилизован свят. Всички в един глас ни казаха – така не трябва да се прави, така няма как да достигнем до максимален брой хора, така оставаме на минимални проценти сградно обновяване." Това коментира пред БНР Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

Все пак има шанс да осъществим процеса по сградно обновяване по начина, по който трябва да бъде осъществен, смята Цанев.

Според него "в предизборна кампания популизмът става войнстващ и изключително агресивен", а когато към това се добави "желанието за тотален контрол върху немалък финансов ресурс", всякакви професионални и икономически аргументи остават на заден план.

"Тези пари, за които става въпрос – и за тези 3000 сгради в резервния списък, и за всички над 60 000 сгради в България, които имат нужда от обновяване, няма откъде да дойдат, освен от ресурси на държавния бюджет, а в него няма такива. Това би означавало или нов държавен дълг, или отнемане на ресурс от други сфери – образование, здравеопазване, администрация, инфраструктура."

Държавата трябва да помага, а не да изземва функцията. Собствениците следва да реализират обновяването, гласи позицията на Драгомир Цанев.

"Моделът на 100-процентово грантово финансиране е неудачен, неблагоприятен във всяко отношение", категоричен е експертът.

По думите му, за изминалите години България с огромен финансов ресурс успяла да обнови едва 4% от многофамилните сгради.

Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите. Няма и една стотинка за комуникационна кампания, заяви още Драгомир Цанев.

Ние повече международна подкрепа за този тип обновяване няма да получим, допълни той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
207 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 11:07

1
❤️ Г­­­о­р­­­е­­щ­­­и­­ ­м­­­о­м­­и­­ч­­­е­­­т­а­ ­­­в­и­ ­о­­­ч­а­к­­­в­­­а­т ­-­­ X­1­­­8­­­.­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини