ББР е ефективен партньор в енергийния преход на бизнеса

  • 29 март 2024 16:29

  • 277
  • 1
ББР е ефективен партньор в енергийния преход на бизнеса
© ББР

Българската банка за развитие участва активно в енергийния преход на страната. Компаниите в зеления портфейл на банката са нараснали до една четвърт от общия брой на фирмите, които ББР е подкрепила в последните две години. Това заяви изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев на конференцията „Energy of Tomorrow”, организирана от Инвестор Медия Груп.

Той уточни, че зелените критерии за предприятията са изцяло според изискванията на Европейската инвестиционна банка, която е партньор, осигуряващ техническа помощ при изработването на вътрешнобанковите правила на ББР за оценка на проектите, съобщават от пресцентъра на банката.

Малкият и среден бизнес има завишен интерес към програмите, свързани с прехода към нисковъглеродна икономика.

Теодора Пешева е избрана за член на Управителния съвет на ББР

Безспорно една от най-търсените програми на ББР е тази за соларна енергия, осигуряваща проектно финансиране за инсталацията на фотоволтаични централи. Чрез нея се изграждат съоръжения на стойност до 5 млн. лв. със срок на изплащане до 15 г. и гратисен период от 18 месеца.

По отношение на компаниите, които изпълняват проекти по национални и европейски програми (НПВУ и ЕСИФ), ББР осигурява мостови ресурс за реализиране на проектите преди получаване на безвъзмездната финансова помощ. По програмите се финансират мерки, свързани с модернизацията и дигитализацията на предприятията с цел повишаване на тяхната енергийна ефективност.

Осигуряване на ликвиден ресурс с по-ниски изисквания за обезпечение предоставят и програмите с гаранция по европейската програма Invest EU, чийто прилагащ партньор в България е ББР.

През последната година банката подписа споразумения за общо 700 млн. лв. с Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа, които допълнително ще улеснят достъпа до финансиране на българския бизнес. 29 март 2024 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.29 | 17:41

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини