С бързите темпове на инфлацията и високите цени все повече прибягват до бързи кредити

  • 14 март 2023 08:44

  • 537
  • 3
С бързите темпове на инфлацията и високите цени все повече прибягват до бързи кредити
© NOVINI.BG
Слушай новината Слушай новината

С бързите темпове на инфлацията и високите цени все повече потребители прибягват до бързите кредити.

"С погасяването на банковите кредити нямаме проблем в момента. Имаме проблеми при бързите кредити, защото в последните 6 месеца, когато страдаме по-сериозно от високата инфлация и високите цени на горивата и храните, виждаме, че все повече хора посягат към тях, без да са го обмислили добре", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев в "България сутрин".

По негови думи все повече хора попадат в невъзможността да обслужват бързите кредити.  "Тенденцията е да теглим все по-големи суми от бързи кредити. Фирмите започнаха да страдат от липса на бизнес. Тогава започнаха да предлагат по-големи суми, които вече конкурират като размер банковите потребителски кредити. Много често ще видите оферти за бързи кредити от 1000 до 5000 лв. до 5 години. Оскъпяването там е страшно", допълни гостът.

Според Тошев хората, които най-много страдат от сегашната ситуация с инфлацията и имат ниски доходи, прибягват най-често до бързи кредити

"Ако видим статистиката за миналата година, 345 хиляди депозита до 10 хил. лв. изчезнаха. Хората, които не могат да връзват семейния бюджет заради инфлацията, първо посегнаха към спестяванията си и ги изхарчиха. Бързият кредит в този момент изглежда най-достъпният добрият вариант да запълни някакви дупки в семейния бюджет, но това е най-неправилния вариант. Винаги съм казвал, че трябва да теглим малки суми. Сума повече от 500 лева не бих изтеглил като бърз кредит", категоричен е Тошев пред Bulgaria ON AIR.

По думи на кредитния консултант българите се изкушават да вземат по-големи суми, а това да се отпускат пет или шест бързи кредита говори, според него, че нямаме законодателство, което да слага граница. "Трябва да има регулация на самия сектор, за да не позволява трупане и задлъжняване на клиентите си."

Като процент необслужени кредити консултантът заяви, че при бързите процентът е висок, а при банковото кредитиране е под 3%, което стандартно. "При бързите кредити нараства, скоро ще минем над 10%", каза той.

Тихомир Тошев посъветва хората винаги да си правят добра сметка и да обмислят ситуацията, преди да прибегнат към бърз кредит. "Трябва да мислим как тегленето на кредитите ще се отрази на семейния бюджет оттук нататък. Ако не сме си направили добре сметката, ще ни е трудно, защото изведнъж става едно задължение, което идва всеки месец. При бързите кредите вземаме до 500 лв. максимум и ги връщаме на първата заплата", подчерта гостът.

Относно влизането на еврото, кредитният консултант коментира, че е проблем отлагането и това, че не влязохме. "Засега няма отражение в лихвите. Нашата банкова система ни позволява да останем с тези ниски лихви, имаме добър достъп до кредитиране", каза той.

На въпрос дали ако сме част от еврозоната, ще се увеличи лихвата, той е категоричен, че няма място за притеснения. "Ситуацията в момента е повече инфлационна, не толкова финансов или проблем в икономиката."

Последвайте канала на

Десислава Станева
537 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Да бе да

2023.03.14 | 10:57

3
То разликата е малка, между едните и другите кредити. Банките имат по ниски лихви, но таксите са толкова много вече, че един кредит от 8% за год излиза двойно, като включиш през год доплатените такси. Взимаш кредит-такса, дебитна карта-такса, с нея ти лепват застраховка-такса, задължават те и кредитна да вземеш-такса. Теглиш пари -такса и то сериозна, вноска правиш-такса, друг прсщаш да внесе-двойна такса . И какво става, от 8% лихва, кредита ти минал 16% за год, а бързите са 20%, но няма допълнителни такси, ако е за кратко си 1към 1. Но банките да дерат така е виновна държавата, нека премахне задължението да минават разплащания през банките и превод заплати и ще ги видя тогава, как ще ми взимат такси, като няма да им знам вратите къде са им
ехртхр

2023.03.14 | 10:13

2
Никога няма да взема бърз кредит . По добре да умра ,но да не пълня джоба на някаква мутра

2023.03.14 | 09:38

1
bravo na prestapnicite horata se zarobvat sas zaemi da si kupuvat skapite ceni ot koito ceni prestapnicite vzemat komisionni.

Добави коментар

Водещи новини