Нощната тарифа за ток отпада от 1 юли. А колко ще плащаме?

  • 27 февруари 2024 08:22

  • 1003
  • 2
Нощната тарифа за ток отпада от 1 юли. А колко ще плащаме?
© Novini.bg/ Canva

Възможно е от 1 юли да се премахне евтината нощна тарифа и домакинствата да плащат тока по еднаква цена.

"От 1 юли отпада ролята на обществения доставчик, която играеше НЕК. Това няма да дава възможност на крайните снабдители да създават възможност за по-ниска нощна тарифа. Евтината енергия е в обедните часове на денонощието, защото тогава фотоволтаичните централи произвеждат най-много електрическа енергия", коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в "България сутрин". 

От думите му стана ясно, че от 1 юли базовата цена ще се определя от правителството или Народното събрание. Ще се предвидят компенсации за потребителите и надбавка за електроразпределителните дружества, която се предлага да бъде нормирана в рамките на 7%.

"Компенсациите ще се налагат, ако цената на организирания борсов пазар през годината надмине предложената от Министерския съвет или НС базова цена. Това ще е за половин година, до края на 2024 г. Парите за тези компенсации ще се осигуряват от Фонда за енергийна сигурност, където трябва да бъдем много внимателни за приходите. Ще видим какво би се случило, ако фондът не може да задоволи нужните компенсации", каза още Божков пред Bulgaria ON AIR.

В КЕВР обсъдиха ценообразуването на тока при предстоящата либерализация

Според него цената на енергийната борса се колебае, но няма основания да се очакват резки скокове в цените на електроенергията. Изцяло цените за бита ще се определят от борсовия пазар, а компенсациите ще бъдат само за енергийно бедните, уточни гостът.

Божков е на мнение, че голяма част от евросредствата, които са предвидени за модернизация на мрежата, трябва да отидат за дигитализация, за да може да се отчитат в рамките на 15 минути потребленията на всички и да се синхронизират - да се знае колко е произвел производителят и колко е потребил потребителят.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1003 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.27 | 09:55

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.27 | 08:39

1
На Гинка Доганова парите взеха да и се смаляват

Добави коментар

Водещи новини