Българинът яде повече пържоли, отколкото кайма, риба и салам

  • 26 февруари 2024 12:17

  • 375
  • 1
Българинът яде повече пържоли, отколкото кайма, риба и салам
© Novini.bg/ Canva

Българинът значително е увеличил потреблението си на свинско месо през последните 10 години за сметка на каймата, рибата и колбасите. Това сочат данните на Националния статистически институт за периода 2013-2022 г.

Вероятно една от причините за това е, че цената на свинското се е променила съвсем малко за 10 г. - от 7,78 на 8,94 лв. за кило. Така на фона на по-високите заплати този вид мръвки са станали доста по-достъпни за домакинствата. 

Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки

Ако през 2013 г. едно домакинство е консумирало средно по 17,8 кг свинско на година, то през 2022-ра потреблението му на този вид месо е вече 25,9 кг. 

Вдига се и консумацията на пилешко месо, но не толкова чувствително. През 2013 г. едно домакинство е потребявало средно по 22,2 кг птиче, докато 10 г. по-късно това количество се увеличава на 24,5 кг. Консумацията на прясна и замразена риба обаче е надолу. През 2013 г. сме изяждали средно по 13,80 кг, а през 2022-ра - само 10,1 кг, пише "Телеграф". 

Кайма

Спада и потреблението на кайма - от 18,2 на 16,4 килограма средно на домакинство. Намаление е отчетено и при консумацията на малотрайни колбаси. През 2013 г. едно домакинство е потребявало средно по 18,8 килограма, а през 2022 г. - по 15,8 кг. Консумацията на трайни колбаси обаче не е мръднала и стои на ниво 5,9 килограма.

Продължава тенденцията българинът да яде все по-малко хляб. Ако през 2013 г. едно домакинство е потребявало средно 133,7 кг бял хляб, то през 2022 г. това количество е вече едва 85,8 кг. При тип „Добруджа“ консумацията се свива още по-драстично и от 69 кг тя е сведена вече до 28,2 кг.

Българинът е намалил доста потреблението си и на кисело мляко и сирене, чиито цени хвръкнаха до небето, но консумира повече кашкавал. През 2013 г. едно домакинство е потребявало по 57 кг кисело мляко, а 10 г. по-късно - само 52,4 кг. Подобно е положението и при бялото саламурено сирене. Неговата консумация е спаднала от 28 на 23,4 килограма. Потреблението на кашкавал обаче расте - от 8,6 на 9,9 килограма.

Потреблението на масло е нараснало значително - от 1,9 на 3 кг. Намалява обаче консумацията на олио – от 32,5 на 29,4 литра.

Зарзават

Потреблението на някои плодове и зеленчуци се е увеличило за 10-годишния период, за сметка на намаление при други. Така например българинът все по-често си купува банани и по-рядко посяга към ябълките. През 2013 г. едно домакинство е консумирало 11,3 кг от екзотичния плод, докато през 2022 г. това количество се увеличава на 16,6 кг. При ябълките има спад от 23,1 на 21,5 кг. Малко намаление има и при цитрусите - от 17,7 на 16,5 кг.

Потреблението на домати е леко надолу на фона на двойно по-високи цени. През 2013 г. домакинствата са изяждали по 41,9 кг, а 10 г. по-късно - 38,5 кг. При краставиците пък има лек ръст в потреблението - от 21,9 на 23,1 кг. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
375 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 09:43

1
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­­­м­­о­­­м­и­­­ч­­е­­т­­а­ ­­в­и­­ ­­о­­ч­а­­к­­в­­­а­­­т ­-­­ X­1­8­­­.­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини