Министър Стойчева: Координираната подкрепа на институциите е ключова за инвеститорите

  • 20 февруари 2024 16:41

  • 720
  • 7
Министър Стойчева: Координираната подкрепа на институциите е ключова за инвеститорите
© Министерство на иновациите и растежа

Координираната подкрепа на институциите е ключова за реализирането на инвестиционните проекти. Тя се оценява високо от инвеститорите и затвърждава доверието им в стабилната и предвидима бизнес среда в страната.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни на форума „Привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините“, организиран от МИР и Българската агенция за инвестиции (БАИ). Целта на събитието е да се създаде координирано сътрудничество между местната власт и Агенцията за реализирането на инвестиционни проекти. Министър Стойчева подчерта, че в лицето на МИР и БАИ местната власт има надежден партньор за постигане на общата цел за привличане на инвестиции. Във форума участваха изпълнителният директор на БАИ Мила Ненова, главният директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Радослав Ризов, ръководител „Проектна информация и финансиране“ във „Фонд на фондовете“ Дочка Василева, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, изпълнителният директор на Българска банка за развитие Иван Церовски, кметове и областни управители.

По време на събитието представителите на бизнеса и на общините получиха информация относно възможностите за безвъзмездна финансова помощ за инвеститорите, финансовите инструменти по линия на МИР, приложими за общините и фирмите.

„Има засилен интерес на чуждестранните инвеститори към България. Нашите усилия са насочени към това България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститорите с добри и предвидими условия“, заяви Стойчева. Тя посочи, че от юни м.г. до началото на февруари 2024 г. МИР е издало 21 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Сертифицираните проекти са в размер на близо 500 млн. лв., а планираните преки нови работни места по тях са 2000. Преките чуждестранни инвестиции за м.г. са рекордни – 7 млрд. лв. 

Министър Стойчева разговаря с министрите на икономиката и на науката и образованието на Хърватия

Стойчева очерта няколко насоки, по които МИР работи за подобряване на условията за инвестиции в страната. Министерството на иновациите и растежа съвместно с финансовото ведомство разработиха методология въз основа на ЗНИ, която определя възможността за кандидатстване и размера на безвъзмездната финансова помощ за приоритетни инвестиционни проекти на български и чуждестранни компании в преработващата промишленост. Методологията дава ясни и прозрачни критерии, по които настоящите или потенциалните инвеститори могат да определят сами размера на държавна помощ, който ще получат при кандидатстване.

По инициатива на министъра на иновациите и растежа девет ведомства и три агенции, които имат отношение към разглеждането на значими инвестиционни проекти, са обединени в постоянно действаща работна група. „Целта е да координираме действията между различните ведомства и да подкрепим капацитета на Българската агенция за инвестиции в работата ѝ с другите институции, с представителите на местната власт. Работната група има за цел да разглежда критични казуси, да улесни процеса на инвестиране в страната, правейки го по-предвидим и по-кратък", обясни Стойчева.

Министър Стойчева заяви още, че българските фирми имат сериозен интерес към двете процедури за разработване и за внедряване на иновации по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Процедурата за разработване на иновации е с бюджет от 127 млн. лв. и срок за кандидатстване до 15 май, а по тази за внедряване кандидатстваха над 700 фирми. Предстои да бъде отворена процедурата за повишаване на производствения капацитет на семейни фирми и такива от творческите индустрии и занаятите със 117 млн. лв., за защита на права по индустриалната собственост в предприятията - с 24 млн. лв., както и за въвеждане на технологии от областта на Индустрия 4.0 в предприятията с общ бюджет от близо 102 млн. лв.

Министър Стойчева напомни, че предстои да бъдат обявени класираните проекти по процедурата за индустриалните зони и паркове с бюджет от 212 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на МИР

Последвайте канала на

Филип Епитропов
720 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ОТКАЖЕТЕ СЕ

2024.02.21 | 05:02

7
ИЛИ НА БРИКЕТИ И ТУТКАЛ!
ЧЕРЕШОВО ТОПЧЕ

2024.02.21 | 05:01

6
ВИ БЕШЕ ПОСЛЕДНАТА ИНОВАЦИЯ :)
ЦИ ГАНИ И БЪЛГАРСКИ УРОДИ

2024.02.21 | 05:00

5
НЯМА ИНОВАЦИИ!
НЯМА ЖЕЛАЕЩИ

2024.02.21 | 04:59

4
ДА ГИ КО ЛЯ, БЕ СЯ ИЛИ ПАЛЯ ЖИВИ!

2024.02.20 | 23:23

3
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

2024.02.20 | 17:39

2
Кой ще инвестира в страна в която 35 години не могат да премахнат циганските каруци из улиците на градове и села?
Teodor

2024.02.20 | 16:48

1
Mineta Stojchewa

Добави коментар

Водещи новини