Българската фондова борса очаква повече инвеститори след приемането на еврото

  • 03 януари 2024 14:50

  • 846
  • 0
Българската фондова борса очаква повече инвеститори след приемането на еврото
© Getty Images (архив)

При запазване на политическата стабилност в страната се очаква положителна година за българските икономика и капиталовия пазар. Това заяви изпълнителният директор на борсата Маню Моравенов пред БНТ. Той посочи, че членството на страната в Шенген и еврозоната ще привлече повече инвеститори в страната.

„2023 е годината на несбъднатите прогнози. Нито се сбъднаха очакванията за рецесия, нито се сбъднаха очакванията за намаляване на лихвите. Очаква се обаче бързо спадане на инфлацията. Например, в ЕС вероятния спад ще бъде с 50% на годишна база през следващите две години“, посочи Маню Моравенов.

Министър Богданов: Икономиката ни се променя, вече не сме място за нископлатена работна ръка

„Еврозоната ще изиграе изключително положителна роля за капиталовия пазар и не само за него, но и за инвестициите въобще, тъй като ще премахне валутния риск. Липсата на валутен риск и стабилна политическа обстановка означават завръщане на чуждестранни инвеститори в България, което би бил добър индикатор за българската икономика и капиталовия пазар“, добави Моравенов.

По думите на Моравенов България е напълно готова за влизане в еврозоната и това ще бъде по-скоро политическо решение от гледна точка на Маастрихските критерии.

Инфлацията в настоящия момент не покрива тези критерии, но имаме много случаи на политически компромис, включително Хърватска беше приета с политически компорис с много голям външен дълг. Така че аз лично съм оптимист и смятам, че при добре поставена политическа ситуация България ще влезе в еврозоната. Тенденцията на инфлацията е да намалява и ще продължава да намалява. Такива са прогнозите. След като в Европа се очаква да намалява инфлацията с 50% на година, няма как това да не се отрази и в България, ние сме пряко свързани с европейската икономика, коментира още Моравенов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини