Министър Богданов: 45 млн. лв. ще бъдат възстановени на ДКК

  • 29 ноември 2023 18:29

  • 254
  • 0
Министър Богданов: 45 млн. лв. ще бъдат възстановени на ДКК
© Булфото

Близо 45 милиона лева ще бъдат възстановени на Държавната консолидационна компания за нереализирания правителствен комплекс. В процедура сме на възстановяване на тази сума към държавата от изпълнителя, на който без финансова обосновка са били платени над 70 млн. лева без ДДС за проекта през 2020 г. Това заяви пред депутатите в икономическа комисия в Народното събрание министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за

„Очакваме дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта, към 4 декември да възстанови на ДКК една съществена част от средствата – а именно близо 45 млн. лв. без ДДС". По неговите думи проектът е възложен за изпълнение без обществена поръчка и без финансова обосновка, като авансово са платени около 70 млн. лв. без ДДС, предава пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Богданов обяви, че се очаква съдебен спор за остатъка от сумата, но държавата има всички аргументи за възстановяване на голяма част от платежните средства, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката и индустрията.

Министър Богданов бе категоричен, че с връщането на тази сума, Държавната консолидационна компания ще има възможност да погаси част от задължението, което има към Българската банка за развитие, за да не плаща държавата и данъкоплатците и лихви за този проект. Припомняме, че за платените авансово средства за нов правителствен комплекс компанията ползва кредит и плаща милиони за лихви на година.

Министър Богданов: Над 97 милиона лева нови щети за държавата, заради купено задължение от ДКК през 2018 г.

Богданов обясни, че 50% от дадените средства са за идеен проект и затова тяхното възстановяване ще отнеме време. "Първите 45 млн. лв. ще бъдат изплатени още декември месец, а останалата част ги очакваме в спешен порядък. Надяваме се да постигнем консенсус със сдружението, на което е възложен проектът", подчерта министърът.

На въпрос относно проблеми в Комисията за защита на потребителите министър Богданов изтъкна , че след проверка на Инспектората в Министерството са установени множество нарушения и са сезирани компетентните органи. „Направени са одити при нас в министерството, констатирани са груби нарушения в работата на Комисията. Имаме множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително репортажи и разследвания, които излязоха в публичното пространство", подчерта той.

По думите му той вече е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. „Имаме подкрепата на Премиера, очакваме съгласуване и с Вицепремиера и се надяваме тези проблеми в КЗП да приключат още в рамките на следващата седмица", посочи Богданов.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини