БТПП условно подкрепя бюджета, АИКБ - не

  • 21 ноември 2023 11:06

  • 276
  • 0
БТПП условно подкрепя бюджета, АИКБ - не
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Няма да подкрепим категорично предложения проект за държавен бюджет. Това каза в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него бюджетът няма да постигне заветната цел за влизане в Еврозоната. „Бюджетът е неизпълним, залага 3% дефицит, който в края на годината ще бъде много по-висок. Ако не е по-висок, ще бъде задържан в рамките на Маастрихтските критерии с цената на нереализирани капиталови разходи. В бюджетът няма реформи”, каза той.

Пламен Димитров: Бюджетът е напрегнат откъм приходи

 По думите му макрорамката на бюджета е сгрешена. „Той предвижда 3.2 ръст на БВП и 4.8% инфлация. На тази база са сметнати бюджетните приходи. При изготвяне на бюджета финансовото министерство е разчело всички разходи, които са проектирани по закон”, каза още Иванов.

Българската търговско-промишлена палата още не счита, че трябва да даваме приоритет на негативните елементи  в бюджета. България има една голяма цел, която изглежда постижима. Тя е един от приоритетите на Асоциацията на българските работодатели - това е влизането в еврозоната. При условие, че през тази година имаме шанс да го направим, всички участници в този процес е добре да направят известни компромиси, но да се постигне голямата цел. Това каза Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата „Вероятно днес ще подкрепим бюджета, защото имаме категоричното изявление на финансовия министър, че той ще се оттегли, ако България не влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година. Това е една допълнителна гаранция. По-добре да влезем с бюджет с дефекти, отколкото да се събудим на 1 януари без бюджет”, добави той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини