Изкуственият интелект навлиза в професията на оценителите

  • 10 ноември 2023 14:57

  • 758
  • 2
Изкуственият интелект навлиза в професията на оценителите
© pixabay

Изкуственият интелект започва да навлиза в професията на оценителите, заяви изпълнителният директор на Българската фондова борса доц. д-р Маню Моравенов пред БТА.

Той е сред участниците в 38-ата Международна научно-практическа конференция "Строително предприемачество и недвижима собственост", чийто домакин е Икономическият университет във Варна. Форумът е посветен на 70-годишнината от създаването на катедра "Бизнес, инвестиции, недвижими имоти", а в дискусионните панели се участват архитекти, оценители, строители, студенти, представители на академичната общност.

По думите на Моравенов в момента оценяването на движима и недвижима собственост не е много добре платена професия, въпреки че е високо експертна. Според него една от причините е, че през годините в страната ни има натрупване на прекалено много сертифицирани оценители. От друга страна банките, които са основните възложители на оценки, нямат интерес да плащат много, допълни Моравенов. По думите му обаче това не проблем само у нас, а и в целия регион. Един оценител, за да изкарва прилична заплата, трябва да прави много оценки всеки месец, което е невъзможно, посочи експертът. И уточни, че това е основната причина професията да не е толкова търсена от младите хора.

Възходът на AI и недостиг на професионалисти: кои са тенденциите в киберсигурността за 2024 г.?

С навлизането на технологиите се появява и автоматизирано извършване на оценките, допълни Моравенов. Според него това би било приложимо до голяма степен за ликвидните жилищни имоти. Все пак трябва да има и експертно заключение, което няма как да се направи без човек, коментира още експертът.

Според него в България няма надеждна публична информация за цените на сделките и това е основната пречка за масовото прилагане на автоматизираното оценяване. Оценителите у нас ползват като база не сделки, а офертите, обясни Моравенов и уточни, че в имотния регистър има информация за сделките, но е изкривена, тъй като голям процент от тях не се изповядват по реалната цена. Това е причината оценителите да вземат предвид офертите и да правят корекции. Една подобна оценка, ако се използва тази част от изкуствения интелект за обработване на големи бази данни, би могло да се автоматизира, допълни Моравенов.

Според Моравенов това ще спести много време на специалиста, който се занимава с тази дейност. Ако сега извършването на оценката му отнема една половин ден, с използването на технологиите, би му коствало около 30 минути, посочи експертът. И допълни, че такива системи вече се разработват и у нас както по поръчка на оценители, така и от технологични компании.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
758 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.10 | 17:46

2
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

2023.11.10 | 15:13

1
Хоpата вече могат да прeдотвpатят или излекуват диaбeтa само с едно лекаpство. Подходящо за всеки и дeйства бъpзо, пoмoгнeте на сe.бе си или на близкитe си това е лeкаpството----->> min.lc/diabexin

Добави коментар

Водещи новини