Министерство на икономиката с нова мярка за привличане на чужди инвестиции

  • 31 август 2021 12:03

  • 2894
  • 8
© Novini.bg

Депутатите от Комисията по икономическа политика, иновации и туризъм изслушаха на днешното си заседание служебния министър на икономиката Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Петков отговари на въпроси относно предвидените мерки за бизнеса и икономиката във връзка с очакваната COVID криза и как тяхната реализация е залегнала в актуализацията на бюджета. 

Кирил Петков възмутен от депутатите: Трябва ни спешна актуализация, те се занимават с интриги

"Актуализацията на бюджета е много важна, за да може да има адекватни мерки и държавата да поеме разходите на хората, ако има едно евентуално затваряне. Предвидената допълнителна сума е 430 млн. лева и според нас тя ще стигне за всички мерки. Разговаряхме с всички браншове и те бяха категорични, че искат да участват в изготвянето на мерките и средствата за тях. Друго тяхно желание беше да не бъдат евентуално затваряни бизнеси преди да има актуализация на бюджета и ясно определени мерки, които да ги подпомогнат по време на това затваряне", заяви в началото Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически

"Когато ние започнахаме като служебен кабинет, повечето мерки изтичаха и нямаше средства за тях. Ние трябваше да вземем решение дали ще продължим да отпускаме по 50 лева за пенсионерите, ще продължи ли мярката 60/40. Ние трябваше да измислим начин да подпомогнем възможно най-смислено бизнеса. В момента слагайки всеки един лев в бюджета ние увеличаваме портфолиото по две и така даваме възможност на бизнеса да се възползва", добави министърът. 

Асен Василев: Без актуализация на бюджета ще има пари за пенсии и избори, но не и за 60/ 40

"Трябва да има и регистри, чрез които да бъде ясно къде отиват публичните средства. Това е много добра идея и заедно с Министерството на труда и социалната политика трябва да я обсъдим и възможно най-бързо да бъде реализирана. Мярката 60/40 също работи много добре, но все пак я променихме леко, защото имахме ограничения в досегашния бюджет и ако беше продължила да действа в същия порядък, просто нямаше откъде да вземем средства. Знам, че има недоволни бизнеси, но не сме взели сами това решение. Проведохме сериозни и дълги разговори с работодателските организаци и синдикатите. На база на тези разговори взехме решение за промяна в мярката. При актуализацията на бюджета, ако искаме да върнем стария дизайн на мярката, 430 млн. лева няма да са достатъчни. Ще са необходими повече средства и това го решавате вие тук в парламента", разкри Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически

"Всички макроикономически портали обявяват България за страхотно място за инвестиции, защото данък печалба е 10%. Но проблемът е, че има страх у чуждестранните инвеститори от корупция. Ако успеем да премахнем този страх, ще успеем да привлечем много повече чужди инвеститори. Утре ще представим една нова мярка - "Община с нулева корупция". Това ще стане заедно с "Трансперъси интернешънъл". Ще издаваме сертификати на тези общини. Когато дойде чужд инвеститор, ние ще му представяме тези общини. Аз се надявам, че общините ще се конкурират и всяка ще се стреми да получи такъв сертификат за нулева корупция. Вече има интерес към тази мярка. Вчера от община Видин се свързаха и заявиха, че искат да са първата сертифицирана община. От община Бургас също заявиха желание, че искат да участват в тази пилотна мярка. Според мен с такива мерки за 2-3 години нещата ще се променят драстично и България няма да се рекламира само с това, че данъкът печалба е 10%", категоричен бе икономическият министър. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2894 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Аз

2021.09.02 | 22:18

8
И какво значи един сертификат? И какво гарантира? Нищо. Трябва промяна в действията, в политиките и в отношението към инвеститорите. И това не се постига със сертификати.

2021.08.31 | 15:02

7
АТАКА, НАРОДЕ. КАТО НЕ ЗНАЕШ ЗА КОГ0 ДА ГЛАСУВАШ. ВСИЧК0 СКОЧИ, ТОК НАД 100 ПРОЦЕНТА. СЕГА ВЕЧЕ И ПОЧНАХТЕ ДА ТЕГЛИТЕ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ. ПО ВРЕМЕТО НА БОЙКО СПЕСТИХТЕ ПО БАНКИ 90 МИЛИАРДА, СЕГА ЩЕ ТЕГЛИТЕ ЗА ДА ОЦЕЛЯВАТЕ.
12

2021.08.31 | 14:56

6
И кой ще ги из дава? Корум пираното правител ство за общината, която го под държа? Това няма ни какъв пра вен см исъл

2021.08.31 | 14:55

5
+,.Публикацията е на Danny Hristova: "КАКВО СТАВА, КИРЕ? И ние знаем английски...Документите ти са получени на 19 август 2021 г. Така че продължавай да ни будалкаш и вкупом с пРезидента да нарушавате основния закон на държавата! “Получихме заявление за отказ от канадско гражданство на 19 август 2021 г. Започнахме да обработваме молбата ви на 19 август 2021 г. По молбата ви е взето решение. Трябва да получите отговор в рамките на следващите три месеца.”

2021.08.31 | 14:54

4
На 19.8. са приели искането на Петков в Канада. В срок до три месеца ще се произнесат. Ами ако след три месеца му постановят отказ? Кво правим тогава) Второ - в България няма конституционна криза).... Има политическа криза. Но без значение от това, е важно кое е законосъобразно, а не кое е целесъобразно . И трето - това, че видиш ли, Петков бил толкова честен и ооооо горкия- в името на България се бил отказал от гражданство, за да ни спаси)))))) По голям виц не бях чувал, от както царя каза, че ще ни оправи за 800 дни. Петков е поредната пионка на олигарха Прокопиев, с цел овладяване на ключови сектори и усвояване на средства, както и нагъл лобизъм. Отворете си очите, че е срамота , след толкова години , отново да ви качват на черешата с изтъркани номера....

2021.08.31 | 14:54

3
Вече не е смешн0, а логиката ни води към огромно престъпление за 4 милиарда! Комитова играе наглата престъпна игра заедно с далавераджиите Асенчо и Кирчо и тримата трябва незабавно да бъдат освободени и елиминирани от правителството, както веднага и арестувани за кражба в огромни размери и национална измяна! Пропагандата на двете предизборни кампании беше Лъжата че 1. че Борисов е дал ей така едни 4 милиарда на едни частни фирми без обществени поръчки и те са ги откраднали. 2 . Задачата на Комитова беше на всяка цена да смени шефовете на АПИ и да овладее контрола върху банковите сметки и изведнъж фирмите спряха да строят пътищата, защото се оказа че новите шефове на АПИ по заповед на Комитова са спрели плащанията към фирмите строители, което показа че Борисов не е дал никакви пари на фирмите, а парите са си в АПИ и преди им се е давало ежемесечно, толкова колкото да могат да работят с пълен капацитет, и сега би трябва да е така, но 3. / но изведнъж Комитова излиза по НОВА ТВ на 01.08.21 г. и казва че Борисов е давал поръчки на разни фирми да строят пътища без да са обезпечени финансово, т.е. без държавата да има пари. Това означава че Комитова признава че пропагандата от т. 1. е лъжа, т.е. никога Борисов не е давал 4 милиарда на тия фирми, но как така те са работили толкова време, като няма пари? А истината е че парите са дадени на АПИ, които да ги дават регулярно на фирмите и са достатъчни за всичките проекти, но защо Комитова се оплаква от финансово необезпечение? Защото тя е отнела парите от сметките на АПИ и ги прехвърлила по сметките на Кирчо и Асенчо и така оня ден Асенчо казва на "Панорама" ние работим прекрасно и така събрахме 2 милиарда! Въпроса е обаче къде са другите 2 милиарда, тъй като парите в АПИ са били 4 милиарда? Къде ги скриха тия 2 милиарда Кирчо и Асенчо? За това бандата натиска Парламента да им гласува актуализацията на бюджета, такава каквато я искат те и с която да покрият откраднатото! Гешев да арестува незабавно Рашков, който покрива кражбата и да праща цялата полиция и ДАНС да арестуват бандитите и да намерят парите!
Канадския катъ

2021.08.31 | 14:23

2
Кирчо ментето, лъже, маже че чак се къса.

2021.08.31 | 14:09

1
Отлична идея. Приложете всички пандемични мерки срещу пандемичната корупция. Сертификати, проследяване на контактите, тестове и проверки всеки ден. За всички депутати, министри, магистрати, съветници, общинска администрация, държавна администрация. Всеки ден обявявайте новите хванати случаи. Да ама не, що гоним ганьо по кафетата.

Добави коментар

Водещи новини