Министър Богданов: Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския  бизнес

  • 06 октомври 2023 17:11

  • 774
  • 1
Министър Богданов: Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския  бизнес
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

„Целите, които се поставят в Европа за зеления преход, не трябва да бъдат за сметка на бизнеса. Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския бизнес“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за по време на кръгла маса "Европейски регламенти за нулеви емисии. Да превърнем предизвикателствата пред България в успешен път за развитие". Събитието е организирано от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и от българския евродепутат Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и (ЕНП/ДБ). В него участваха още министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12, експерти и представители на бизнеса и академичната общност.

„Важността на зеления преход е ясно осъзната от всички нас“, каза министър Богданов. Той подчерта, че българската индустрия трябва да бъде подкрепена в този процес чрез определянето на много ясни параметри и чрез поставянето на реалистични цели за плавното им изпълнение на местно ниво.

„Тези амбиции трябва да бъдат съобразени с реалните възможности на страната ни“, допълни Богданов. Икономическият министър припомни, че поставените европейски цели не са предполагали ситуацията, в която се намираме в момента – възстановането от Ковид пандемия, дългосрочен локдаун, проблеми с  логистиката в световен мащаб, война в Украйна. „В този преход заинтересованите страни са много, затова той не може да се случи изведнъж“, подчерта Богданов.

Министърът изтъкна, че зеленият преход създава и редица възможности. Богданов припомни плана на Европейската комисия от месец март за облекчаване на административната тежест на определени процедури, насочени към технологии за декарбонизация. С него се предвиждат по-бързи процеси на одобрение на такива инвестиционни проекти и по-разширени възможности за държавна помощ. Министърът на икономиката обяви, че се подготвят промени, с които стратегическите проекти, насочени към технологии за декарбонизация, да се реализират по-бързо, като одобрението им ще се случва в рамките на месец, а не както е досега - до половин година.

Министър Богданов: Работим за това България да се превърне в страна, в която младите хора да се реализират успешно

Богданов уточни, че по този начин бизнесът ще може да получи достъп до финансов ресурс от държавата за реализирането на своите проекти, както и да бъде одобрен за държавна помощ от Европа. Министърът бе категоричен, че това ще облекчи и ще насърчи бъдещите инвестиционни намерения към страната ни, както и ще допринесе за модернизацията на производството.

Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за посочи, че тази година България е била включена в Европейския алианс за батерии. По думите му това е важно, защото така може да се възползваме от инвестиционните възможности за такъв тип технологии.

„Бизнесът трябва да бъде активен, а ние ще се фокусираме върху създаването на солидна основа, която той да може да надгради“, подчерта министър Богданов.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
774 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.06 | 23:55

1
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами ------>> mub.me/xalfa

Добави коментар

Водещи новини