Петров от БАЗ: В 24 от 27 добре развити европейски държави ДДС-то за заведенията е 9%

  • 28 септември 2023 09:18

  • 1095
  • 5
Петров от БАЗ: В 24 от 27 добре развити европейски държави ДДС-то за заведенията е 9%
© bgonair

ДДС за ресторантите да стане отново 20%. Възроди се и идеята да не си плащаме, ако не получим касова бележка. Това са само част от мерките, които финансовото министерство предложи.

"ДДС-то трябва да се запази 9%. В 24 от 27 добре развити европейски държави ДДС-то е 9%. По този начин те стимулират своя туризъм. Ако се върне на 20%, ние няма да сме конкурентоспособни. Пазарът ни е малък, летният сезон е кратък, около Черно море има война. Добре е да имаме среща с финансовия министър. Това може да го отдадем на политическата неопитност на г-н Асен Василев. Ще отидем с готови разчети и ще говорим с МФ", коментира Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията в студиото на "България сутрин".

Според него по-ниската данъчна ставка ни прави конкурентоспособни, а по този начин имаме възможност да развиваме кадри и да подобряваме туристическия продукт. 

20-30% скок на цените в ресторантите, прогнозират от БХРА след връщането на ДДС

По думите му патентният данък за заведенията е добър вариант. Петров се обяви за дълбоки анализи и разчети кога и къде да се приложи.

"Къде има данни, че това е най-сивият сектор в страната? Не виждаме данни и цифри за това. Не мисля, че в България има проблем с касовите бележки. На мен навсякъде ми дават касова бележка. Занимаваме се с много дребни неща. Какво по-строго от това да ти запечатат обекта, ако не издадеш касова бележка? Принуждават се да излязат в сивата част, защото не могат да си покрият разходите по време на сезона", каза още гостът и допълни: "20% ДДС за заведенията няма да напълни бюджета, неплащане без касова бележка няма да изсветли бизнеса."

Да се плащат заплатите по банков път е доста екзотично предложение, смята Павлин Петров. 

От ГЕРБ скочиха на връщането на 20% ДДС за ресторантите

"В нашата сфера има много служители от трети страни, на които не се дава възможност да си извадят банкова сметка в страната. Не навсякъде е подсигурена инфраструктурата с банкомати. Има населени места, в които няма банкомати", подчерта той.

Икономистът Преслав Райков е на мнение, че сме изпаднал в капана на това как да изтеглим една краткосрочна мярка от паднемията. ДДС ставките трябва да се преразглеждат след добри и дългосрочни анализи. Замъгляването на икономическите данни води до грешни решения, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

"Тези мерки трябваше да бъдат изключително кратки и след това да бъдат възстановени на 20%. Подкрепям ДДС ставката в България да бъде намалена, да имаме по-ниски данъци. Тук не може да става въпрос за краткосрочни политики. Не мисля, че връщането само за един сектор от 9 на 20% ще има ефект върху бюджетните приходи", коментира икономистът. 

Райков определи като незначително предложението да не си плащаме сметката, ако не получим касова бележка в даден обект. Важните неща в текущия бюджет и този за 2024 г. остават на заден план, алармира той.

"Подкрепям навсякъде да се издават касови бележки, НАП и подразделенията трябва да си вършат работата. Не мисля, че това нещо ще стимулира изсветляването много. Адресираме не причината за това хората да отидат в сивата част, а опитваме да променим постфактум ефектите. Причините са голяма данъчна тежест, утежнени административни процедури и неефективен контрол", заяви Райков.

По думите му пазарът на труда в следващите години трябва да бъде много гъвкав и либерализиран, тъй като България ще изпитва все по-голям недостиг на работна сила. "Пазарът трябва да бъде улеснен да внасяме работна сила за определени сектори и сезони. Това ще балансира и нашия пазар на труда", отбеляза икономистът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1095 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.09.28 | 12:07

5
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg
Хм...

2023.09.28 | 10:30

4
И 5 % да им направите ставката , и без ставка да ги оставите , пак няма да имат масово клиентела. Тях и без това не ги интересува оборотът. Там се въртят и препират най-сенчестите пари , за това и цените им не падат , а текучеството е шокиращо ! ! !
Хм...

2023.09.28 | 10:29

3
И 5 % да им направите ставката , и без ставка да ги оставите , пак няма да имат масово клиентела. Тях и без това не ги интересува оборотът. Там се въртят и препират най-сенчестите пари , за това и цените им не падат , а текучеството е шокиращо ! ! !
Джони

2023.09.28 | 10:07

2
Точно така добре развити европейски държави а ние сме
Stamatis

2023.09.28 | 09:50

1
Да точно така, НО в тези държави корупцият е на ниски нива, а укриването на данъци и такси е почти непознато и екзотика, за ралика от България, където това е практика и даже задължително условеи сред членовете на БАЗ!

Добави коментар

Водещи новини