В Ловешко недостигът на работна ръка се задълбочава

  • 29 август 2023 14:24

  • 1013
  • 0
В Ловешко недостигът на работна ръка се задълбочава
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В Ловешко се оформя криза за работна ръка. Задълбочава се тенденцията да не достигат специалисти. В следващите 12 месеца най-търсени ще бъдат работещи в дървообработващата промишленост, шофьори, учители – това сочи проучване на Агенцията по заетостта, проведено в периода 1 - 14 юли сред местни работодатели. Ще бъдат необходими още работници за селското стопанство, преработващата  промишленост, животновъди, готвачи, химици, дори куриери.

"Кризата се дължи най-вече на липсата на работна сила в самата област", отбелязва пред БНР Христомир Василев от Регионалната служба по заетостта.

По думите му всеки месец около 16% от регистрираните в бюрата по труда заминават в чужбина и "много е трудно да се намерят кадри в момента."

Тези браншове са устойчиви, те се развиват успешно от много години, но липсата на кадри пречи те да работят с потенциала, който имат, коментира Христо Йовчевски, собственик на най-голямото мебелно предприятие и член на браншовата камара на мебелната и дървообработващата промишленост.

35 са свободните места за учители, но те ще бъдат попълнени до началото на новата учебна година, уверяват от Регионалното управляние по образованието.

Освен демографската криза, друга причина за недостига на работна ръка е системата на образованието, като за целта следва да се засили ролята на професионалните гимназии, посочват експертите.

Хотелиери и ресторантьори настояват да плащат в брой на чуждестранните сезонни работници

Последвайте канала на

Калина Христова
1013 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини