Експерти: Няма да има спад в цените на храните, само охлаждане

  • 05 юли 2023 09:58

  • 238
  • 0
Експерти: Няма да има спад в цените на храните, само охлаждане
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на продуктите няма да паднат, защото по принцип логиката на пазара е да се движат нагоре. До края на годината може да има леко охлаждане на цените. Това каза за "Твоят ден" Едуард Стойчев, бивш председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него пазарът определя нивото на цените. "Когато нещо спре да се търси, стоката поевтинява. Причините, които доведоха до повишението, са много. Най-големите разлики в цените на храната идва от транспортирането с кораби. Има някои фактори, които биха могли да свалят цените, но покупателната способност няма да спадне, така че едва ли ще се случи", прогнозира той. 

ДКСБТ: Има тенденция към успокояване и падане на цените

Икономистът Георги Вулджев потвърди, че дългосрочната траектория на пазара показва, че цените няма как да се върнат на предишните си нива. "Трябва да има обратна корекция в доходите, ако искаме да видим дефлация. Трудът също се продава и носи цена на пазара. Хората искат доходите им да останат същите, а цените да паднат, двете неща обаче растяха паралелно. Заплащанията не изоставаха много от инфлацията", смята той. 

По думите му в някои по-малко употребявани стоки и услуги няма голямо увеличение, а дори са по-евтини от преди няколко години. "Големият проблем с острата инфлация е при по-употребяваните храни и продукти", обясни Вулджев. 

Последвайте канала на

Калина Христова
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини