Хампарцумян: Трябва да се положат усилия за приемането ни в Шенген и еврозоната

  • 23 юни 2023 09:20

  • 419
  • 0
Хампарцумян: Трябва да се положат усилия за приемането ни в Шенген и еврозоната
© Булфото (архив)

Трябва да се положат сериозни усилия за приемането ни в Шенген и еврозоната, за да не седим „разкрачени между бившия СССР и Европа“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ банкерът Левон Хампарцумян.

„Българската икономика работи доста добре. Де факто Асен Василев прави бюджета на базата на историческата ретроспекция на представянето на икономиката и проектира прогнозите за една година напред. В същото време българският бюджет е достатъчно генеричен – той е доста простичък и позволява гъвкавост в управлението, което е нещо много хубаво“, обясни той.

Влизаме в Шенген на два етапа - през октомври и през януари

Банкерът е на мнение, че заплатите гонят инфлацията с известно закъснение, но не я надхвърлят. „В публичната сфера заплатите растат, но компенсират частично инфлацията, което е едно разумно управление“, смята още той и допълни, че „инфлацията се дължи на това, че имаме повече пари отколкото стоки и услуги“.

Балансирането предполага или да се произвеждат повече стоки и да се предлагат повече услуги, или да има по-ниски месечни възнаграждения.

„Разумното управление не включва само 3% дефицит, а балансиран бюджет, макар че ще се гледа именно дефицита за приемането ни в еврозоната. Даже в добри години се предполага, че едно умело управление предполага да се задели малко от излишъка“, каза още той.

Левон Хампарцумян е категоричен, че най-лошото нещо за България е „да седи разкрачена между бившият СССР и Европа – ментално, геополитически и икономически“. „Ние трябва да положим сериозни усилия, за да се присъдим по-бързо към еврозоната, да влезем в Шенген, да си стимулираме икономиката“, допълни той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини