Министър Милена Стойчева: Ще превърнем България в дестинация с висока добавена стойност през човешкия капитал

  • 15 юни 2023 19:37

  • 723
  • 1
Министър Милена Стойчева: Ще превърнем България в дестинация с висока добавена стойност през човешкия капитал
© Булфото (архив)

"Ще превърнем България в дестинация, която създава висока добавена стойност през човешкия и интелектуален капитал. Ще бъдем един от партньорите за новите технологии и авангардните решения в този сектор. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни на среща с представители на Германо-българската търговско индустриална камара и на баварския бизнес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Над 940 баварски компании с повече от 260 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България. „Между България и Бавария са установени дългогодишни активни икономически връзки. В редица области българо-баварското сътрудничество бележи постижения и открива нови възможности за взаимодействия“, каза Стойчева. Тя подчерта, че Бавария е сред трите германски федерални провинции с най-висок дял на инвестициите в България и в двустранния стокообмен.

Министър Стойчева отбеляза, че Германия заема първо място като външнотърговски партньор, като през 2022 г. стокообменът достига близо 12 млрд. евро, а инвестициите на Германия у нас са в размер на около 4 млрд. евро. Тя каза още, че 1500 германски компании развиват бизнес в България, а разкритите работни места са 35 000.

От името на Министерството на иновациите и растежа бих искала да изразя нашата увереност, че България има икономически потенциал да се развива като алтернатива на доставките от трети страни. Също така да бъдем регионален лидер в областта на цифровите технологии, дълбоките технологии, иновациите в сфери като логистика, транспорт, в здравеопазването, креативните индустрии“, заяви министър Стойчева.

По нейните думи в страната има динамична предприемаческа екосистема и среда, която може да бъде основа за взаимодействие в посока иновация между големи компании и стартъпи.

„България и Бавария са търговски партньори отдавна. Тук присъстват освен най-големите немски компании, така и редица малки и средни предприятия, които са гръбнака на немската икономика“, каза Улрике Волф, главен директор в Министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на Бавария.

Управителят на Германо-българската търговско индустриална камара Митко Василев изрази подкрепа за идеята на министър Стойчева да бъде възстановена работата на Постоянната междуправителствена комисия „България-Бавария“.

Министър Стойчева: Ще насочим усилия в подкрепа на българските предприемачи от всички сектори

 

Последвайте канала на

723 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
К РАДЕВ ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД

2023.08.04 | 11:50

1
ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД НЕМЕДЛЕНО ХИГИЕНИЗИРА ОАКАНОТО ДУПЕ НА ГОСПОДАРЯ СИ ПУТИ. ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ПЪК ПОСЛЕ:ЗАЩО НИ ПРЕЗИРА ЧОВЕЧЕСТВОТО?... И ПИТАМЕ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА МИЛИОНИ ГНУСНИ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ,ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ХРАНА СА ЕКСКРЕМЕНТИТЕ НА РОСИТЕ...

Добави коментар

Водещи новини