Министър Стойчева: Ще насочим усилия в подкрепа на българските предприемачи от всички сектори

  • 08 юни 2023 17:18

  • 313
  • 0
Министър Стойчева: Ще насочим усилия в подкрепа на българските предприемачи от всички сектори
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще бъде силен партньор и ще работи в тясно сътрудничество с Европейския институт за иновации и технологии. Ще превърнем МИР в министерството на предприемачите от всички сектори с цел по-висока добавена стойност в българската икономика. Смятам, че новите модели могат да се случат само чрез ново мислене. Заради това МИР ще бъде естественото място за подкрепа за иновации и тяхното развитие.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни по време на среща с представители на звено „Култура и креативност“ към Европейския институт за иновации и технологии, съобщиха от пресцентъра на МИР. „В досегашна си кариера и професионално развитие винаги съм се водила от мисията и желанието да подкрепям хората да развиват своя човешки потенциал, а това неизменно се случва чрез насърчаване на творческата енергия и предприемаческата нагласа“, каза още пред представители на творческите общности Стойчева.

Тя подчерта, че в ролята си на министър ще отвори вратите на ведомството за предприемачите и те ще могат да разчитат на силна подкрепа от страна на МИР. По думите й секторът на креативните индустрии и културата има голям потенциал.

Министър Стойчева се обърна към представители на Европейския институт за иновации и технологии да погледнат на нашата страна като един от двигателите за позиционирането на Европа като място на иновациите и предприемачите, чрез активизиране на творческия потенциал на всеки един от нас. „Надявам се да видим не само регионални иновационни хъбове, а цялостна мрежа в Европа, като България може да се превърне в център на Източна Европа по това направление“, добави още тя. 

Парламентът избра кабинета "Денков-Габриел", Радев и "Възраждане" напуснаха залата

Припомняме, че по линия на МИР предстои да бъде отворена процедура за повишаване на производствения капацитет на специфична категория предприятия – семейни фирми и такива от творческите индустрии и занаятите. Тя ще е с бюджет над 100 млн. лв. и ще бъде по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Кандидатстването отново ще бъде изцяло онлайн.

Събитието се проведе в Регионалния център за съвременни изкуства в София и на него присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, представители на професионални асоциации в сферата на културата и изкуствата, университети, стартиращи компании и др.

Филип Епитропов
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини