Икономистите Гълъбинов и Иванова: Да не се пипа Сребърният фонд

  • 02 юни 2023 11:24

  • 423
  • 0
Икономистите Гълъбинов и Иванова: Да не се пипа Сребърният фонд
© Нова нюз

Основният проблем на българския бюджет е, че приходите изостават два пъти като темп на нарастване от разходите. Иначе отиваме към нови дългове, трудно управляем дефицит, евентуално да разчитаме на Плана за възстановяване и устойчивост. Озоваваме се в ситуация на ликвидност, текуща ликвидност в държавата, каза Гълъбинов. Той призова за консолидация на държавния бюджет и повече разумност и планиране.

„Едно пипане на данъците не е чак толкова болезнено, от гледна точка на възстановяване нивото на ДДС за някои сектори”, обясни Иванова.

Бюджетната комисия прие удължаването на бюджета

От 1997 г. въвеждането на валутния борд България поддържаше една разумна и рационална политика. След 2020 г. това вече не е така и проблемът ще се влошава, обясни Гълъбинов. „Около 20-30% от българската икономика продължава да е сива”, поясни той.

„Ситуацията без да е драматична, е критична. Последните новини, че има идеи за съставяне на правителство е лъч в тунела. Новият-стар министър ще има възможността да представи проект на кабинет.

Според Гълъбинов, ако държавата намали наполовина капиталовата програма, държавата може да има 3% дефицит в Бюджета. Българската икономика се декапитализира поради липса на преки инвестиции, липса на частни инвестиции, обясни той.

Радина Лазарова
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини