Икономическият министър: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо

  • 21 май 2023 12:17

  • 894
  • 1
Икономическият министър: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Икономическият министър Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет изрази увереност, че депутатите ще предприемат мерки, за да не се стига до нулево бюджетно салдо след 10-и юни, когато изтича удължителният закон за бюджета.

От думите му стана ясно, че ново удължаване на действието на бюджет 2022 е по-вероятно, предава БНТ.

"На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, което означава, че няма да може да се разплаща. В такива случаи може да се харчи, само ако е на плюс бюджета. Това би довело до невъзможност за изплащане за заплати и абсолютно спиране на всички плащания. Твърде убеден съм, че депутатите са наясно с тази си отговорност и - или ще приемат нов бюджет, или ще удължат действието на сегашния", каза Стоянов.

При ново удължаване, обаче, нуждата от нов бюджет остава, предупреди министър Стоянов.

"Ситуацията е коренно различна, времената са динамични, така че е много трудно с Бюджет 2022 да работиш през 2023. Събираемостта продължава да е много добра, доходността също, но разходите са много увеличени. Инфлацията спада и износът расте, но това прави по-малко пари от ДДС. Приходите не са по-малко от миналата година, но ръстът им не може да навакса ръста на разходите, който е следствие на решенията на парламента от миналата година", посочи Стоянов.

Ако няма бюджет: Порционът на пациентите е 5 лв. на ден за три хранения

Политическата нестабилност у нас е най-голямата пречка за повече инвестиции в страната. Въпреки сътресенията, обаче, нивото им е добро, увери Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет като посочи, че 2022 е втората най-добра година по инвестиции за последните 10 години.

Икономическият министър коментира още, че България не е издала нито едно разрешение за износ на оръжие към Украйна. Изнася се към държави-партньорки.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
894 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.05.21 | 19:03

1
❤️Играя нова ceкс игра 18+) Не мога да се справя с нея, много трудно) Кой е играл, помогнете ми ➤ Ja.cat/xgams

Добави коментар

Водещи новини