15 млн. лева повече за болнични е платил НОИ

  • 26 юли 2012 15:25

  • 1798
  • 0
15 млн. лева повече за болнични е платил НОИ
©

Увеличават се разходите на работодателите и на Националния осигурителен институт заради професионални заболявания. Въпреки че и през тази година първите три дни от обезщетението за болест се плащат от фирмите, само до края на юни осигурителният институт е платил с 15 млн. лева повече за болнични, съобщи TV 7.

След въвеждането на новия режим за изплащане на болничните през миналата година, осигурителният институт спести 30 млн. лева от разходите си за обезщетения. Само до средата на тази година обаче ведомството вече е в преразход. Разходите са се увеличили с 8% в сравнение със същия период на миналата година. Според работодатели, основната причина за това е засилената работа на службите по трудова медицина.

Най-много заболявания от типа се регистрират в шивашкия и строителния сектор, а също и в туризма. Най-често това са болести на костната система и гръбнака, изкривявания, ошипявания, проблеми с очите и нервната система.

За фирмите болничните са разход, а не начин да спестят пари от фиктивно платени отпуски, смятат от Сдружението на малкия и средния бизнес. Оттам наблюдават трайно увеличение на броя на заболелите работници в последните години.

Друга вероятна причина затова е, че все повече работодатели провеждат задължителните профилактични прегледи. Все повече са и фирмите, които търсят европейско финансиране за подобряване на работната среда.

Последвайте канала на

1798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини