Силвия Георгиева: Ако до юли нямаме приет бюджет, общините остават без бюджети

  • 07 април 2023 09:24

  • 454
  • 2
Силвия Георгиева: Ако до юли нямаме приет бюджет, общините остават без бюджети
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

За общините в краткосрочен план – в следващите седмици и месец, е изключително важно да бъде подготвен и приет държавният бюджет.

Това заяви в интервю за БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). По думите ѝ другият приоритет следва да бъдат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост.

За втора година общините работят без ясна рамка от държавата с какво разполагат, напомни тя.

Средствата сега покриват непосредствените нужди и основните услуги, за които местната власт отговаря, "но за нищо повече", поясни Георгиева.

"Общините много свиха инвестиционните си разходи, за да могат да приключат действащите проекти. С парите за инвестиции ние покриваме по-високите цени на старите проекти и не можем да започнем нищо ново."

Милен Велчев: Не трябва да се приема бюджет, без да има съставено мнозинство

Общинските бюджети се приемат до 25 календарни дни след приемането на държавния, уточни Силвия Георгиева и предупреди: "За нас 2023 г. е изключително сложна. Ако до юли държавата няма приет бюджет и общинските съвети не могат да приемат общинските бюджети, ние сме обречени да останем без бюджети през 2023 г. Октомври има местни избори, общинските съвети спират да заседават след края на август и на практика оставаме без разчети за разходите на общините за тази година."

НСОРБ има добра комуникация със служебното правителство и министъра на финансите, увери още Георгиева. Според нея предварителните разчети за общините, заложени в проекта за държавен бюджет, са добри.

Средства по ПВУ общините все още не са получавали. Вървят плащания по оперативните програми от програмния период 2014-2020 г., посочи Силвия Георгиева.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
454 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.07 | 09:42

2
Време е за УВОЛНЕНИЕ на руската подводница от Дондуков 2.

2023.04.07 | 09:42

1
по-добре, те и бездруго не вършат нищо полезно, освен да хрантутят на ОПГ-то роднините

Добави коментар

Водещи новини