Николай Вълканов: Тавани на цените и на надценката са невъзможни

  • 19 март 2023 11:32

  • 583
  • 5
Николай Вълканов: Тавани на цените и на надценката са невъзможни
© Нова Нюз

"Таван на цените е невъзможен. При опита, който има Унгария от подобна мярка през последната година, и при опита на България от 90-те години – таван на цените е невъзможен. Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците, може да доведе и до вредни последствия. Ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, големите биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, но финансовото бреме за поемането на един такъв тип ангажимент от страна на малките търговци би бил катастрофален". Това каза пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, организацията, която представлява интересите на големите търговски хранителни вериги.

И допълни, че регулярната цена, която се слага понякога в даден магазин, не е задължително да е продажната, на която се реализира стоката.

Първи спад на цените на храните на едро за над два месеца

"Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лева, а промоционалната е 12 лева и 80% от вашите продажби са минали на намалената цена, то каква е реалната надценка в търговския обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска? Цената на кашкавала в търговската мрежа е между 16 и 32 лева. Това не е ли конкурентна среда? Вадейки от контекста някакъв пример и цитирайки най-високата възможна продажна цена, която може да се намери в магазинната мрежа, това не е ли манипулативно?".

В предаването "Неделя 150" Вълканов посочи как се формират надценките на търговските вериги, освен печалбата.

"Всеки разход, който имат – за транспорт и логистика. Според официалната статистика на НСИ през миналата година товарният автомобилен транспорт като услуга е 20% нагоре. Електроенергията също не е малко перо. След държавните компенсации за миналата година електроенергията е със 70% нагоре спрямо цената през 2021 година. Работните заплати също са с 20% нагоре само за една година".

Симеон Дянков: Не сме имали толкова голям дефицит от 25 години

По думите му повече от актовете, съставени по време на проверките на Комисията за защита на потребителите между 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда.

"Не трябва по лековат начин да се лепят етикети върху цял отрасъл на икономиката... Ако има компании, при които има концентрация на нарушения, и се докаже, че това е така, нека си понесат последствията".

Според него там, където се забелязват спадове в изкопните цени на основни селскостопански суровини, е напълно нормално да се очаква спад и в крайната цена на продуктите на дребно, но когато бизнес цикълът го позволи.

Последвайте канала на

Весела Найденова
583 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.03.19 | 14:14

5
Ся ако ми обясниш що литър мляко 3% в немския Лидл е 1,09 евро (2,15 лв) а в България е 3,75 лв (1,91 евро) тогава ми обяснявай...

2023.03.19 | 12:08

1
Този е по голям тъпак от Бойко не знам защо толкова го лансират с тези изказвания и за чистач не става няма никаква икономическа обосновка зад думите му.

2023.03.19 | 14:04

4
Има отрасли които трябва даса държавни.

2023.03.19 | 14:01

3
Възможни са много неща но ти неги разбираш

2023.03.19 | 13:03

2
То държавата е виновна за тия неща много сте тъпи ако не ви е ясно че без да се пролее кръв няма да се оправят нещата никога !

Добави коментар

Водещи новини