Няма да вдигат данъците в Казанлък

  • 23 февруари 2023 13:57

  • 286
  • 0
Няма да вдигат данъците в Казанлък
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Разчети за местната дейност за 2023 година в община Казанлък бяха приети на днешната редовна сесия на Общинския съвет, състояла се в зала „Инфра“. Въпреки растящите цени, Община Казанлък не предвижда увеличение на местните данъци и такси и ще запази всички социални политики в полза на гражданите.

В Доклада си до Общинския съвет кметът Галина Стоянова посочва, че разчетът за местни дейности на Община Казанлък ще осигури работата на общината да продължи до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, предава БТА. И през тази година година остава предизвикателството пред всички общини да планират разходната част без годишен бюджет и в условия на висока инфлация и растящи цени, коментира тя.

Сред социалните политики, които ще бъдат запазени, са подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми в размер на 30 000 лева, подпомагане на млади лекари, медицински сестри и акушерки, работещи в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Христо Стамболски" ЕООД в Казанлък в размер на 30 000 лева, помощи за лечение и скъпоструващи операции в размер на 20 000 лева, подпомагане на младите семейства за новородените деца с еднократна помощ под формата на ваучер от 500 лева в плануван размер от 150 000 лева, както и средства в размер на 10 000 лева за здравна профилактика на деца в детски градини. Средствата са заложени във функция „Здравеопазване", където са разчетени разходите за дейността на Общинското предприятие „Кухня майка, в т.ч. Детска млечна кухня".

В гласувания разчет за местни дейности разходите в издръжката на общинската администрация и нейните второстепенни разпоредители са увеличени единствено във връзка с високите нива на инфлация по параграфи за храна, вода, горива, услуги и материали, подчертава кметът. 

Кюстендил на протест заради високи данъци

„Определена е и минималната месечна работна заплата за страната 780 лв., което представлява увеличение с 9,9%. Предвид провеждането на парламентарни избори през месец април тази година и впоследствие - приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 година, в разчета е предвидено увеличение на заплати от юни месец с 10% и запазване на персонала във всички звена“, коментира още Галина Стоянова.

По предложение на кмета до приемането на бюджета на общината, Общинският съвет може да одобрява извършване на капиталовите разходи за сметка на преходни остатъци от целева субсидия за капиталови разходи, от общински приходи и заемни средства, както и за сметка на постъпили приходи през съответния период на 2023 година, като в модул „Капиталови разходи и текущи ремонти" се въвеждат планови данни за обектите и активите, се казва още в доклада.

Цветелина Кирилова
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини