Никола Стоянов: Ще разчитаме на конкуренцията да свали цените. Слагането на таван не работи добре

  • 12 февруари 2023 13:04

  • 822
  • 6
Никола Стоянов: Ще разчитаме на конкуренцията да свали цените. Слагането на таван не работи добре
© Facebook

"Слагане на тавани на цени не работи добре, аз не съм привърженик на това, но и практиката го доказа. Това води до недостиг, а когато освободиш цените - те скачат в небесата. ... Уверени сме, че има неща, които не са наред в системата". 

Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР служебният министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Индексът на тържищните цени в страната се повиши с 0,34 на сто тази седмица

Той подчерта, че "борбата за подобряване на живота на българите" е цел на втория мандат на служебното правителство на Гълъб Донев.

"Ще работим да има електронна платформа за информиране на гражданите. Да се вижда цена на вносител, цена на едро и цена в магазина. Надявам се търговските вериги да са партньори с нас на тази платформа. Пазарът е конкурентен, има доста играчи и ние ще разчитаме на конкуренцията да укроти цените и да ги свали. Трябва обаче да покажем на гражданите какви са реалностите, за да може тази конкуренция да се изостри". 

Министър Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет подчерта, че контролът трябва да бъде засилен.

Цените на основните храни ще спаднат съвсем скоро

По думите му се забелязва намаляване само на цените на едро, но не и на дребно:

"Личната ми прогноза е, че ще има тръгване на цените на хранителните стоки надолу. Амбициозната ни цел е април-май инфлацията в България да е едноцифрена".

За наказателната процедура, която ЕК започна срещу България за подпомагането от държавата с 25 стотинки на гражданите при покупка на горива от бензиностанция, министърът на икономиката коментира, че правителството "се бори да избегне финансовата санкция" за това и посочи, че тази мярка е била приета "за подпомагане на продажбите на "Лукойл".

Как ще бъдат свалени високите цени в магазините?

На въпрос защо не се обложи свръхпечалбата и на оръжейната промишленост, както е в енергетиката, Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет отговори:

"Сега е моментът печалбите да се реинвестират и да се модернизира военната ни индустрия и да премине към натовски стандарти, за да има бъдеще и устойчивост". 

"Всяка мярка в борбата с корупцията е добре дошла, защото чуждестранните инвеститори гледат това", така коментира служебният министър на икономиката новите санкционирани българи в списъка "Магнитски" и добави:

"Служебното правителство подкрепяме всички мерки и благодарим на партньорите. Жалко е, че имаме нужда от помощ отвън, а нашите органи не успяват сами да се справят".

 

Последвайте канала на

Весела Найденова
822 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.12 | 18:48

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
ИСТИНАТА

2023.02.12 | 15:29

4
"Другарю"Стоянов,а КАК става в момента ПРОВЕРКАТА,КОНТРОЛА на "ХРАНИТЕ"?????????? КОЙ,КАК ,КЪДЕ и КОГА ги ПРОВЕРЯВА ???? КОЛКО ЛАБОРАТОРИИ РАБОТЯТ ???? КОЛКО ЗАТВОРЕНИ "ФИРМИЧКИ" ИМА ???? А,ЗАЩО НЯМА ????!!!
бабх на пилето от градуса

2023.02.12 | 15:49

5
трий тоа коментар венага!
Кнк

2023.02.12 | 14:03

3
В България институциите не работят, и за това хората са в чужбина. Скоро няма да остане никой тук, но нека, заслужаваме си го
Гонзо

2023.02.12 | 13:46

2
Тъпаци никой не говори за поставяне на изкуствен таван а една стока като минава през 3 ръце дали са реални надценките при всяка ръка що се правите на прости

2023.02.12 | 13:12

1
Каква е тая митична "конКОРекция", която я сънува това неграмотно и подкупни нещо на зеления чорап?

Добави коментар

Водещи новини