Експерти в спор за и против еврото

  • 01 февруари 2023 08:10

  • 1043
  • 9
© Кадар - БНТ

Еврозоната не е дръпнала в развитието пред останалия свят, дори изостава по отношение на БВП на глава от населението. Това е съюз с много проблеми - ниска продуктивност, нарастващ дълг и др. Нужни са дълбоки реформи. Това заяви в ефира на БНТ икономистът Георги Вулджев.

Той призова да не се тиражират неверни аргументи, че влизането в еврозоната автоматично изстрелва икономиката нагоре. Има много примери в обратната посока, поясни икономиста. По думите му процесът по приемането на еврото в Хърватия е протекъл зле. Властите не успяха да овладеят ситуацията, имаше голямо закръгляне. Това води до загуба на покупателна способност, допълни Вулджев.

Дали с приемането на еврото минаваме на по-високо равнище или скачаме в блато, запита той, като посочи, че има страни, които живеят по-зле след приемането на единната европейска валута. Големия проблем е, че към еврозоната се присъединяват държави, имащи разнородни стопански модели, допълни икономиста.

БВП на ЕС остава без промяна, а на еврозоната расте с 0,1 на сто

Според Георги Вулджев валутният Борд функционира много добре, без да има съществени проблеми. Той налага дисциплина на управляващите, това е основния му плюс. По отношение на подписката за референдум на Възраждане, икономистът заяви, че той трябва да се проведе, с оглед на факта че по друг начин няма да има дебат с факти, по същество по темата.

В защита на еврото се изказа банкерът Левон Хампарцумян. По думите му е щяло да е много хубаво, ако България бе станала част от еврозоната още преди 15 години. Той се противопостави категорично на идеята с референдум с аргумента, че 1.5 милиона души в страната са функционално неграмотни и не могат да вземат такова важно решение.

Според него икономиките не са зависими от валутната система. Има рискове, ще има трудности най-вероятно. Приемането на еврото обаче не влияе на покачването на цените и инфлацията, поясни той. Хампарцумян изтъкна, че еврото ще позволи на икономически активните да имат евтини кредити и да движат икономиката. "Мунчовците", които чакат някой да им даде нещо, те няма да усетят позитивите, каза още той.

Банкерът заяви, че Валутният борд не е ограничение за политиците и не ги спира да харчат и да печатат пари.

Последвайте канала на

Калина Христова
1043 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
>>

2023.02.01 | 13:52

8
ДО 1, 2, 3, 4, 5, 6 Какъвто си олигофрен малоумен такива са и писанките ти !!! Щом и малоумниците взеха да разбират от икономика- никога няма да се опрафим.

2023.02.01 | 14:26

9
написа гордо неграмотното № 8 и си запретна болничната престилка за новата инжекция с антидепресанти в 5-та стая на Карлуково!
..

2023.02.01 | 13:48

7
Koй е Световно НЕИЗВЕСТНИЯ Георги Вулджев и кой му каза , че може да е икономист ????

2023.02.01 | 11:29

6
цяла европа прояла шкембе заради нас, пък сега ние ще трябва да им ядем скакалците! хахах голям аргумент за еврото!

2023.02.01 | 10:12

5
След въвеждане на принудително ядене на насекоми, всеки разбра, че не ни е мястото при еврогеовете.

2023.02.01 | 09:58

4
този е толкова нагъл и самодоволен, нито един логичен аргумент не чух в полза на еврото, само бла-бла-бла-бла! имало 1,5млн функционално неграмотни и те не можели да взимат такива решения, нищо не разбирали, а останалите грамотни и те ли не могат да взимат решения?!?! платен клакьор!

2023.02.01 | 09:47

3
Върнете Законно калашниците на народа и ние народа сами ще си решим проблемите !
Хай

2023.02.01 | 09:36

2
Дано всичко се провали и бял ден дане видите неви искаме никакво евро бг вън от ес проклети долни чаршафи на мафията неви искаме никакво евро и шенген
пенсионер

2023.02.01 | 09:10

1
Цуцумян, бояджията от Кремиковци, назначен за айдук, не познава лева, защотот има само валутни сметки е гаден, долен, продажен и т.н. идиот!

Добави коментар

Водещи новини