БАБХ: Ще продължаваме да извършваме контрол на "Капитан Андреево"

  • 23 януари 2023 17:19

  • 745
  • 1
БАБХ: Ще продължаваме да извършваме контрол на "Капитан Андреево"
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се съобрази с определението на Върховния административен съд за спиране на искането за анулиране на договора за наем с държавата на лабораторията, оперираща на границата с Турция "Евролаб".

Според позицията им, изпратена до медиите, определението на съда не променя създадената организация на ГКПП "Капитан Андреево" - БАБХ продължава да извършва всички дейности - товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, анализ на пробите, взети по официален контрол.

БАБХ изгуби възможност да обжалва по казуса с наетите от "Евролаб 2011" помещения на ГКПП "Капитан Андреево"

Във връзка със спекулативни разбирания на определението на ВАС  по казуса с наетите от „Евролаб 2011“ помещения на ГКПП „Капитан Андреево“ правим следното уточнение:

·Определението касае само физическото стопанисване на помещения от „Евролаб 2011“.

·Определението не се отразява на извършвания официален контрол от БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“.

·Всички проби ще продължат да се вземат единствено и само от БАБХ.

·Всички лабораторни изследвания (анализи на пробите) ще продължат да се извършват единствено и само Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ.

·Товаро-разтоварната дейност ще продължи да се извършва единствено и само от БАБХ.

·В обявената преди дни обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория за нуждите на официалния контрол от БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“  няма предварително определени помещения за дейността и няма да се  повлияе от това съдебно определение.

Още веднъж искаме да подчертаем, че определението не връща фитосанитарния контрол в ръцете на частна фирма, връща само наетите от частна фирма помещения.

По-рано днес стана ясно, че от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не са внесли навреме държавната такса. Това е причината да загубят възможността за обжалване на съдебното решение на Административния съд в София за помещенията на частната лаборатория „Евролаб 2011” на ГКПП „Капитан Андреево”. Това съобщиха от Върховния административен съд.

Пред Върховния административен съд изпълнителният директор на БАБХ е поискал да обжалва решението на съда, който се е произнесъл в полза на Административния съд. Невнасянето на таксата в срок дава мотив на върховните магистрати да оставят в сила решението на по-долния съд, по делото, заведено от „Евролаб” срещу заповедта за отмяна на наемните им отношения на границата. Имало е изрично разпореждане за внасяне на таксата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
745 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 22:39

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини