КТ "Подкрепа": България трябва да уведоми ЕК, че не е в състояние да затвори въглищните си централи

  • 06 януари 2023 09:13

  • 475
  • 2
КТ "Подкрепа": България трябва да уведоми ЕК, че не е в състояние да затвори въглищните си централи
© Булфото (архив)

За съжаление въглищните централи са опората на енергетиката. Казвам за съжаление, защото имаше други времена, в които в АЕЦ "Козлодуй" работеха 6 реактора и въглищните централи балансираха производството на енергия. Това коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър МаноловДимитър МаноловРоден на 23 август 1958 г. в гр.София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване в "Денят започва".

По думите му в момента няма техническа възможност за замяна на въглищните централи и има аналогии между затварянето на реактори на АЕЦ "Козлодуй" и намаляването на въглищните мощности.

Манолов заяви, че не е възможно предоговаряне на Плана за възстановяване е невъзможно, защото Европейската комисия няма да се съгласи.

Вълчев от ГЕРБ: Въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия и нерентабилен проект за батериите

"Трябва да уведомим ЕК, че България не е в състояние да изпълни този ангажимент, който е поет. Точка. Какво ще стане с парите -тогава ще му мислим какво ще правим. Ние трябва да начертаем линията, от която връщане назад няма. Казваме не сме в състояние и това нещо може да бъде аргументирано по 100 начина, защото нищо в света на енергетиката не е същото", коментира той.

Има откъде сами да си получим средствата, посочи Димитър МаноловДимитър МаноловРоден на 23 август 1958 г. в гр.София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване. Според него няма никаква логика в настояването на ЕК за затварянето на въглищните мощности у нас, защото България ще остане без ток и ще губи пари.

По думите му не е вярно, че България постоянно е в наказателни процедури заради замърсяването на въздуха и коментира, за това са думи на "безотговорни типове", които "ще се измъкнат безнаказани".

"Когато свършат въглищата в Маришкия басейн, след 40-50 години, тази потребност (от въглищни централи - бел. ред.) ще отадне от само себе си. Но дотогава ние ще имаме време да види с какво да заместим тези мощности. Сегашните решения са неработещи - на нас ни се предлага да ги заменим с ВЕИ-та, да кажем най общо, а внос няма откъде", каза Димитър МаноловДимитър МаноловРоден на 23 август 1958 г. в гр.София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване.

Радина Лазарова
475 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НЯМА ВЪГЛИЩА

2023.01.06 | 09:56

2
ЗА ГОВОРЕЩИ ЧУБАК РАШКИ! С М Ъ Р Т НА ИЗ РОДИ ТЕ!

2023.01.06 | 09:45

1
Тоя гъз дали е на хранилката на Ковачки ?!

Добави коментар

Водещи новини