Лазаров с подробности за разликата между минималния осигурителен доход и работната заплата

  • 04 януари 2023 16:03

  • 944
  • 1
© Булфото (архив)

Служебният министър на социалната политика Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност коментира разминаването между размера на минималния осигурителен праг и минималната работна заплата по време на първото заседание на комисията за новата година. 

По отношение на земеделските производители и на самоосигуряващите се лица минималният месечен размер на осигурителния доход се запазва на 710 лв., но в същото време за наетите от тях работници и служители възнаграждението, върху което следва да правят осигуровки, е минималната месечна работна заплата, определена за страната, посочи Лазаров. 

По думите му законодателството дава достатъчно гаранции, така че да няма ощетени лица.

НОИ: Без промяна в сумата за недостигащ осигурителен стаж

Относно минималната заплата, която от началото на година е 780 лв. Лазаров заяви: Разчетите на социалното министерство за новия размер са били на определени на база на текущите икономически показатели, като инфлацията е измерена спрямо индексите на потребителските цени. Ще бъде създадена работна група между социалните партньори и заинтересовани страни, за да се обсъди въвеждането на европейската директива за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз. 

Служебният министър уточни, че до 20 февруари 2023 г. е срокът за подаване на проекти предложения по проект "Красива България". И посочи, че неговите цели са три: подобряване на обществената среда, на социалната инфраструктура и на социалните услуги от резидентен тип, информира той. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
944 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Асен

2023.01.04 | 16:38

1
Тъпанар

Добави коментар

Водещи новини