Симеон Дянков: 2024 г. не е реалистична за влизане на България в еврозоната

  • 03 януари 2023 13:54

  • 567
  • 2
Симеон Дянков: 2024 г. не е реалистична за влизане на България в еврозоната
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Политическата криза има огромно и негативно влияние върху публичните финанси на страната. Партиите са в готовност на избори и затова са по-щедри, отколкото са възможностите на държавата. Ние сме в по-голям дефицит, отколкото икономиката ни предполага. 

Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи и допълни, че 2024 година не е реалистична за влизане на България в еврозоната. "Без редовно правителство няма редовен бюджет. За да влезем в еврозоната, едно от гласуванията на останалите членки от зоната е дали в последния редовен бюджет изпълняваме Маастрихтските критерии. В предишните два бюджета не ги изпълняваме, а сега нямаме редовен бюджет. Следователно нито инфлацията, нито дефицитът, нито основният лихвен процент по 10-годишните ДЦК - три от четирите коефициента, не са изпълнени. Ако не успеем да влезем през 2024 година, автоматичното удължаване на срока ще е с две години". 

Дянков: Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната

Дянков каза още, че сме далеч от овладяване на инфлацията, а през този месец и през следващия ще наблюдаваме увеличаване на процента ѝ, тъй като от началото на годината в много европейски страни автоматично влизат по-големи пенсии, по-големи социални плащания, нови цени. "Задава се рецесия или около нулев растеж в Европейския съюз. Ще има забавяне и на българската икономика". 

Симеон Дянков не очаква да бъде съставено правителство с втория мандат заради ярките разделителни линии между "Продължаваме промяната" и някои от партиите в парламента. Според него шансовете за редовен кабинет са при третия мандат. Най-голям интерес това да стане имат "Български възход" и "Демократична България", дори и БСП. Прогнозата му за хоризонт на евентуално ново правителство е - до или малко след местните избори през есента. "Трябва ни редовно правителство, което да вкарва закони в парламента и което да ни представя в Брюксел, което в момента служебният кабинет не може да прави", завърши той. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
567 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.03 | 21:36

2
монка, каназирче, а дано и господ те чуе! никога евро и еврозона! никога! прецакаха хърватите - 7,5 куни за 1 евро! ние ще ги задминем с 10 лв за 1 евро!

2023.01.03 | 21:36

1
монка, каназирче, а дано и господ те чуе! никога евро и еврозона! никога! прецакаха хърватите - 7,5 куни за 1 евро! ние ще ги задминем с 10 лв за 1 евро!

Добави коментар

Водещи новини