Финансов експерт: Ако има рецесия, тя ще бъде преодоляна лесно

  • 10 януари 2023 22:07

  • 994
  • 1
Финансов експерт: Ако има рецесия, тя ще бъде преодоляна лесно
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

"2023 г. вероятно ще премине на два етапа. Първият ще бъдат зимните месеци - тогава потреблението ще се възстановява от шока от по-високите енергийни цени и прехвърлянето им върху останалите сектори в икономиката. Добрата новина е, че лошото в пазара на енергийни стоки премина. Ще консумираме на малко по-високи цени, защото ще употребяваме натрупаните количества в хранилищата", каза финансовият експерт Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

Пазарът на суров петрол също е спокоен, санкциите срещу Русия работят ефективно, коментира Петров.

"Орал" е около 50 долара за барел. 30 долара отстъпка имаме спрямо Брента. Тези цени трябва да се отразяват позитивно и в нашата икономика. Важното за икономическото възстановяване, не само в България, но и в целия ЕС, е тези енергийни монополи да бъдат овладяни", посочи гостът.

Експерт с прогноза за цените на горивата и кризата за дизел в Европа

Според него в българската икономика е налице лек спад на потреблението и той се обяснява с ефекта от по-високата инфлация.

"Отчита се и спад на инвестициите за осем поредни тримесечия. Това говори, че доверието на предприемачите в политическата обстановка е разклатено. Това е повод за загриженост. Планът за възстановяване и устойчивост е основен инструмент за възстановяване на инвестициите в икономиката. Законодателството трябва да бъде прието от парламент с дълъг хоризонт на действие", коментира още експертът пред Bulgaria ON AIR.

 

Той припомни, че бюджета за миналата година завърши в рамките на 3 процентният дефицит на начислена основа, а това е добра предпоставка да поискаме извънреден доклад за конвергенцията.

"Ако енергийните цени спаднат достатъчно, инфлацията може да бъде в едноцифрени граници и да влезем в еврозоната още през първото полугодие на следващата година", поясни гостът.

Страната не може и не бива да бъде управлявана на автопилот, категоричен е финансовият експерт.

"Вървим в нормален икономически цикъл, който войната в Украйна малко влоши. Хубавото е, че последните данни от еврозоната са окуражаващи и дори и да има рецесия, тя ще е мека и лесно ще бъде преодоляна", каза той.

Това е добра предпоставка българската икономика да се развива по-добре от негативните очаквания, които бяха формирани за второто полугодие на миналата година, обобщи гостът.

Мая Йорданова
994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.28 | 09:59

1
Пълни глупости

Добави коментар

Водещи новини