Масови нарушения при обществени поръчки в МС

  • 10 юли 2012 21:54

  • 1287
  • 2
Масови нарушения при обществени поръчки в МС
©

Обществените поръчки се оказват ахилесовата пета на институциите - те или въобще не обявяват конкурси, или масово допускат нарушения. Това показва докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция за второто тримесечие на тази година, цитиран от БНТ.

Извършените проверки са 109.

Финансовата инспекция на Министерския съвет е установила нарушения при три от сключените договори за 11 милиона и 600 хиляди лева.

Големи нарушения при провеждането на публичните поръчки има и при държавното предприятие "Мини Марица Изток". Проверката там установява, че за единайсет договора на стойност 1 млн. и 100 хиляди лева, предприятието изобщо не е провело конкурси, а директно е избрало изпълнителите. Това са почти една трета от проверените обществени поръчки във фирмата. Инспекцията обхваща периода 2009 - 2011г. Нередностите са при поръчките за въоръжена охрана, доставки на автомобили, техническо оборудване, консумативи, както и на храни.

При храните търг за обществена поръчка е имало, но е бил опорочен. Договорът е бил за 40 млн. лв.

В този конкретен случай става въпрос за доставка на храни за работниците и служителите от "Мини Марица Изток" и за ваучери за съответните магазини за хранителни стоки, разказва Теменужка Петкова, изпълнителен директор на АДФИ. Там възложителят е заложил такива изисквания към потенциалните изпълнители на обществена поръчка, някои от които всъщност ограничават участието на определени кандидати и дават необосновано предимство на други.

Финансовите инспектори са установили също, че общините масово не провеждат търгове за доставки на лекарствата на военноинвалидите. Варна, Кюстендил и Търговище са сред градовете, където няма конкурси за медикамени. Държавната финансова инспекция започна с тези проверки, след като разследване на БНТ установи източване на общински средства по това перо в Петрич.

Установихме, че не се провеждат обществени поръчки за избор на аптека, обяснява Теменужка Петкова. Наред с това при разходването на средствата се оказва, че има случаи, в които са издавани фиктивни рецепти на починали лица, съответно издавани са рецепти от починали лекари на починали лица, допълва тя.

От проверените институции, след Министерския съвет най-много са нарушенията в регионалното министерство. Там при договори за 11 млн. и 300 хиляди лв. има проблеми. В земеделското министерство пък нередностите са при поръчки за над 600 хил. лв.

Санкциите, които законът предвижда за подобни нарушения, са между 3 и 10 хиляди лева за физическото лице, което е прекият възложител на поръчката, и между 15 и 50 хиляди - за отговорното юридическо лице.

Последвайте канала на

1287 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.07.11 | 19:48

2
Не беше ли Цветелина Бориславова изпълнителката по "Мини Марица изток" или ме лъже паметта?Какво стана с обещаната успешна борба с корупцията?Какво стана с осъдените политици?НИТО ЕДИН НЯМА В ЗАТВОРА!Единственото което направи това правителство е да вката няколко по едри дилъра на дрога зад решетките,и то "бушони",а не истинските босове и да залови някоя друга пратка ,ама само такава за която има сигнал от външни служби ,защото няма как да не се свърши работа.Народа е беден ,заведенията фалират,безработицата расте ,а ние си стрим ли стрим магистрали и метро за да може фирмата на Стоян Сарийски-Стенли "Бул Лес Строй" да прибира,пере и отчита обратно капиталите ,дадени му пак от Цветелина Бориславова.Да не говорим ,че и другите дружки на Тиквоний вече заеха позициите си-Маджо ,смени Брендо в Лат. Америка и сега е новият "Кокаинов имератор",Румен Николов-Пашата и той лапва един след друг печеливш бизнес от всякакъв вид.А на балците импускат новини в 8.00 колко "работа" "сме" "свършили" (ама на нас самите)
M da.

2012.07.11 | 19:46

1
KAKTO I DA GLEDAME NA NE6TATA PRIATELIU,DURJAVATA E PRED FALIT.NIAMA SMISUL DA SE ZABLUJDAVAME.PROSTO 6TE IMA O6TE EDNA ATAKA VURHU OBIKNOVENIA GRAJDANIN(BULGARIN),I KOITO OSTISKA OSTISKA.EMIGRACIA!KAKTO KAZVA JORJ GAN4EV ''MUTRITE SI KUPIHA DURJAVA''20 GODINI SAMO LUJI I NIKAKUV NAPREDUK ZA NARODA-(300-400 LEVA).ZA 20 GODINI STAVAT 4UDESA,NO NE I VUV BULGARIA.20 BREME-товар, тежест,мъка,голямо усилие, изпитание, нещо непоносимо, наказание затруднение, пречка, спънка-Сродни думи.

Добави коментар

Водещи новини