Ще паднат ли цените на храни и напитки, ако се намали ДДС за тях?

  • 01 декември 2022 08:41

  • 712
  • 2
Ще паднат ли цените на храни и напитки, ако се намали ДДС за тях?
© Pixabay

Стопанската камара направи предложение ДДС за храни и напитки да стане 9%. Ще намали ли стойността на потребителската кошница подобна мярка – анализът е на икономистите Владимир Сиркаров и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Според доцента крайната цена няма да падне, подобно на ситуацията с хляба, чийто ДДС беше премахнат.

Браншът иска 9% ДДС за храни и напитки

Плюсовете са повече от минусите, твърди Владимир Сиркаров, но подчертава, че мярката би подпомогнала по-скоро бизнеса, отколкото потребителя. По думите му не може да се разчита, че намаляването на данъка върху храните ще намали инфлационната криза.

„52% от приходите в хазната са от ДДС. От тях повече от половината са от храни – това са най-оборотните стоки”, каза в стидиото на Нова телевизия доц. Боюклиев. Според него храните трябва да бъдат диференцирани спрямо произхода на суровините, влагани в тях, здравословните им качества и произхода им, но Сиркаров твърди, че подобна диференциация би направила въвеждането на подобна мярка невъзможно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
712 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.01 | 09:39

2
Не, няма да паднат цените, просто ще се облекчат производителите, а те ще продължат да ги продават на високи цени, защото искат печалба. :)
еххххх

2022.12.01 | 09:32

1
Твърдо НЕ !

Добави коментар

Водещи новини