Заведенията настояват 9% ДДС да остане и догодина

  • 15 ноември 2022 11:56

  • 477
  • 2
Заведенията настояват 9% ДДС да остане и догодина
© Булфото

Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане. Това бяха най-засегнатите браншове. Едва от пролетта сме ползвали мярката без ограничение. Искаме с удължаването на бюджета и тя да продължи и след 31 декември. Това заяви за "Твоят ден" по Nova News председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Имаме 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът - 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да се вкара удължаването на мярката чрез преходни и заключителни разпоредби", обясни Алибегов.

По думите му минималният осигурителен праг в бранша е 800 лева след намаляването на ставката. "7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба", разкри той. 

Според икономиста Георги Вулджев намаленото ДДС спокойно може да бъде удължено.

Ричард Алибегов (председател на БАЗ) Ако ставката за ДДС от 9 % не се запази, това ще довърши сектора

"Не повече от 200 млн. ще струва удължението на мярката. Фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Стабилизирането на дефицита трябва да е от страна на разходите", коментира той. И допълни, че очаква да бъде продължено изпълнението на настоящия бюджет.

Цветелина Кирилова
477 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Лари

2022.12.01 | 09:11

2
Не се наядоха тия кожодери.
Гост

2022.11.15 | 12:12

1
Копелета лъжливи, цените са в космоса, поне да имаше качество, драги ресторантьори, спадовете в оборотите ви са поради лошото качество на храната и неоправдано високите цени, поне започнете да плащате данъци, осигуровки, вие сте свикнали само да лапате, но потребителите ще ви накажат, те вече започнаха, предстои същинската част, защото само с вдигане на цени е до време

Добави коментар

Водещи новини