Министър Христов разкри как ще се стабилизира пазара на природен газ

  • 24 ноември 2022 18:31

  • 414
  • 3
Министър Христов разкри как ще се стабилизира пазара на природен газ
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

„Позицията на България, както и на още около 15 други държави, е че за стабилизирането на пазара на природен газ е необходим цялостен пакет от работещи мерки, без да се работи „на парче“.

Това каза министърът на енергетиката след извънредното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика". До решението за приемане на цялостен пакет от мерки се стигна днес по време на заседанието, в което участваха енергийните министри на Европейския съюз. 

Министри на страните в ЕС ще обсъдят таван на цените на газа

По думите на енергийния министър предложеният таван в размер на 275 евро е твърде висок и не би помогнал при кризисните цени на природния газ, които бяха регистрирани у нас през месеците август и септември. „Трябва да се работи в посока към динамичен нефиксиран таван, който да бъде обвързан със световните борси, така че европейските цени да бъдат на едно ниво с всички останали“, заяви Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския. Според него това ще даде известен контрол над цените на природния газ и няма да позволи внедряването на прекалено ниска пазарна цена, която да отблъсне доставчиците и да предизвика недостиг. Енергийният министър подчерта, че динамичният индекс би осигурил най-добра цена за българската индустрия и би гарантирал сигурността на доставките на природен газ. 

По неговите думи на заседанието е постигната договореност за следваща извънредна среща на 13-ти декември 2022 г., на която да се приеме цялостния пакет от мерки, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
414 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 10:04

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.24 | 19:22

2
РУСКИ БОКЛУК
МАДАР ФАКАР

2022.11.24 | 18:43

1
МАХАЙТЕ ГО ТОЯ САВЕЦКИ ОХЛЮВ !

Добави коментар

Водещи новини