32 000 жилища в Пловдив стоят необитаеми  

  • 23 ноември 2022 12:42

  • 941
  • 2
32 000 жилища в Пловдив стоят необитаеми   
©
Слушай новината Слушай новината

"В Пловдив има близо 32 хил. празни жилища, които са вече построени, но стоят под ключ. Една бърза сметка показва, че това е среден по големина град, „добавен“ към вече съществуващия Пловдив, а той стои празен, но с територия, която е вече изградена", алармира арх. Антоанета Топалова, която е специалист по градоустройство, пише Марица. 

В София броя на необитаемите жилища е над 200 000 и тази цифра също расте заради продължаващото строителство, което става все по-интензивно.

Еколози и ландшафтни архитекти са притеснени: „Ако всички тези жилища бъдат населени, това сериозно ще увеличи трафика в града. А размерите на задаващата се екобомба не може да се предвиди“.

Как миграцията влияе на новото строителство?

„В София годишно се заселват 1200 жители и се строят близо 10 000 нови жилища. Над 1000 души годишно се заселват и в Пловдив - това сме го проучили, т.е. картината е подобна“, коментира пред „Марица“ арх. Иван Делчев, един от авторите на актуализирания ОУП на Пловдив. Според него, тази тенденция е резултат от политиката на банките. Арх. Делчев е скептичен по въпроса за пренаселването на Пловдив и дава за пример демографската прогноза на Националния статистически институт (НСИ), че населението на страната до 2060 г. ще се стопи до 5.1 милиона души. „Откъде ще дойдат тези мегапотоци от хора, че да пренаселят Пловдив - пита арх. Делчев. „Дори да се населят тези празни и необитаеми жилища, трафикът няма да е проблем за пловдивчани“, категоричен е експертът. 

Около 35% от жилищата в София стоят празни

Последните анализи на Световната банка показват, че въпреки че има повече от 900 000 жилища в повече от броя на домакинствата, 30% процента от жилищния фонд е незает.

На пръв поглед няма логика в това да купиш имот и да го държиш празен, казва Христо Хаджиев, управител на „Ейч Ейч Пропърти”, но самият той не вижда нищо притеснително в това. „Хората често купуват, за да извадят парите си от банките и да ги съхранят. А един апартамент, веднъж купен, или се отдава под наем, или се дава за нощувки. Във втория случай той се изплаща много по-бързо - стига да можеш да го управляваш. Ако обаче го оставиш празен, какви са разходите ти? Веднъж в годината плащаш данъка и месечните такси по поддръжката му. Така че загубите ти не са големи. Просто на пазара има различен тип играчи“, обясни Хаджиев.

Наблюденията на брокерите от Националното сдружение „Недвижими имоти"-Пловдив са, че от 25 до 35% от закупените вече жилища в Пловдив стоят „на тъмно“, т.е. са неизползвани. „Много инвеститори напоследък вложиха парите си в имоти, но ги държат празни след покупката. Логично е да се попита защо купуват. Най-вероятно за да затворят парите си на сигурно място, влагайки ги в имот, вместо да ги оставят в банката. Странното в случая обаче е, че не бързат да продават тези жилища, нито правят опити да ги довършат и примерно да ги пуснат под наем. Сякаш крият имотите си, нямам престава какво точно чакат“, коментира преди време Габриела Иванова, председател на НСНИ-Пловдив.

 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
941 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЕТО ЗАЩО жилищата ни са празни, необитаеми...

2022.11.23 | 13:16

2
Жилищата стоят необитаеми заради високите цени на парното и тока. ние, пенсионерите си направихме комуна, събираме се две, даже три семейства да живеем заедно, за да покриваме разходите. С тези мижави пенсии сме за никъде.
май

2022.11.23 | 12:49

1
идва пук на имотинят балон

Добави коментар

Водещи новини