Мартин Владимиров (ЦИД): Интерконекторът ще има стратегическа роля на Балканите

  • 01 октомври 2022 16:28

  • 730
  • 8
Мартин Владимиров (ЦИД): Интерконекторът ще има стратегическа роля на Балканите
© Getty (архив)

"Променената геополитическа ситуация е шанс за България и региона. По интерконектора между Гърция и България ще пристига газ на цена, която е пет пъти по-ниска. Преди 10 години, когато беше подписан договорът, аз го обявих за едно от най-лошите споразумения. Но днес това се оказва липсващото звено на стратегическия коридор Юг - Север за свързване на Балтийско, Адриатическо и Егейско море с доставки на алтернативни количества природен газ. Този интерконектор е част от редица стратегически проекти". Това каза пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).


Той подчерта, че газовият пазар в Югоизточна Европа е малък, а след планираното разширение на интерконектора по-голямата част от потреблението на газ на Балканите ще бъде гарантирана.

Официално откриха интерконектора между България и Гърция

"Дългосрочната сигурност на енергийните доставки означава енергийна независимост и отказ от вноса на изкопаеми горива. Бъдещето на Европа е нисковъглередно. Истинската независимост идва от структуриране на система, базирана на възобновяеми енергийни източници и върхови технологии за съхранение, за да нямаме нужда от внос на изкопаеми горива. Разбира се, ролята на природния газ няма да изчезне от днес за утре", каза още той.

В предаването "Събота 150" Владимиров допълни, че интерконекторът ще изиграе стратегическа роля, като помогне на бъдещите правителства в региона да имат алтернатива и да не се окажат под натиск от страна на Кремъл.

"Урсула фон дер Лайен иска да покаже, че Европа е готова да помогне, където Русия има най-голямо икономическо и политическо влияние. Геополитическото бъдеще на Европа е на карта и краткосрочните икономически интереси на един субект или лоби не могат да надделеят над тъмните облаци, надвиснали над националната сигурност на членките на ЕС. Всички правителства осъзнават, че не е време за лобиране и за извличане на максимална полза за националния интерес, а за солидарност", каза още той.

Енергийният експерт изрази надежда, че пускането в експлоатация на интерконектора е първа крачка към промяна на геополитическата конюнктура в страната ни - защото "все гледаме да не изпълним целите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, за премахване на въглищната зависимост, изобщо, за трансформация на българската икономика", добави Владимиров.

Втора важна стъпка според него е подписване на споразумение за солидарност с Румъния и Гърция в областта на електроенергията и природния газ, за да се определи механизъм и план за действие при пълно спиране на руските доставки за Югоизточна Европа.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
730 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Мда

2022.10.01 | 18:27

7
И по него пак руска газ :)
Анонимен

2022.10.01 | 23:45

8
Ахъ, тъй, тъй!
PaulaFox

2022.10.01 | 17:41

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.01 | 16:48

2
Голема хвалба с тоя конектор , ама да не смучете на Путин уя през него ! Мамето ви гейско !

2022.10.01 | 17:20

5
На майка ти руски педал недоклатен

2022.10.01 | 17:20

4
hahaha

2022.10.01 | 17:20

3
Никога повече руско робство

2022.10.01 | 16:47

1
Ще, ще

Добави коментар

Водещи новини