Христова: 2/3 от пенсионерите няма да получат увеличения при преизчислението

  • 20 септември 2022 10:42

  • 12952
  • 3
Христова: 2/3 от пенсионерите няма да получат увеличения при преизчислението
© Novini.bg/ Canva

Притеснена съм, че от преизчисленията на пенсиите мнозина ще останат разочаровани, но няма да са ощетени.

2/3 няма да получат увеличения, целта беше сравнително добра - да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии. При новото преизчисление 340 000 пенсионери ще останат под линията на бедност. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият социален министър Христина Христова.

"Партийно-политическата надпревара буди притеснени, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи", подчерта тя.

"Тренд": 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

По думите ѝ за 2023 г. линията на бедност е 504 лева. "Всички на минимална заплата са около нея. Заиграването с минимална пенсия е погрешно. Намалява мотивацията на младите, които си казват, че и тези, които не са се осигурявали, получават гарантирана минимална пенсия. Трябва спешно да изчистим пенсионната си система от елементи на социално подпомагане. Пенсионната система не бива да поражда усещане за несправедливост, начинът на преизчисление е удар по пенсионната система и устойчивостта ѝ", смята Христова. И допълни, че е нужно да се прегледат компенсациите за домакинствата и да бъдат предприети нови такива.

Радина Лазарова
12952 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Веско Григоров от град Левски

2022.09.20 | 11:45

2
Аз съм на повече от 70 години, но със съдействието на служителките на банка ДСК успяхме да измамим един софиянец с който работихме заедно да го завлечем с пари, от кредит , който му отпуснаха и с тези пари си изплатих дълговете към банките и ДСК. Той сега си е безработен и затвора го очаква с нетърпение. Така че съветвам пенсионерите да постъпят като мен.
:--

2022.09.20 | 12:49

3
Затвора чака теб и останалите тролове!

Добави коментар

Водещи новини