Експерт: Най-скъпият газ е този, който не пристига. Такъв може да ни предложи "Газпром"

  • 18 септември 2022 13:48

  • 1437
  • 8
Експерт: Най-скъпият газ е този, който не пристига. Такъв може да ни предложи "Газпром"
© Novini.bg/ Canva

Темата за енергетиката е сред най-важните през последните няколко месеца. ЕК иска да наложи таван от 180 евро за печалбите на енергопроизводителите. Средствата над тази сума да бъдат разпределяни като помощ за домакинствата и бизнеса. Предложението на ЕК е опит за постигане на баланс, при който да се запази сегашния пазарен модел на ценообразуване. Това обясни пред БНР Мартин Владимиров, който е енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията

„Производителите на електроенергия могат да продават своята продукция на възможно най-високата цена, която постигнат на борсата, но печалбите им над 180 евро на мегаватчас ще бъдат изземвани от правителствата и преразпределяни. Нямаме таван в цената. Производителите могат да се договарят свободно. При 180 евро на мегават час няма производител, от какъвто и да е тип, който да не излиза на печалба. Това е висока цена. Всички без тези, които са на природен газ, ще са на огромна печалба“.

Делян Добрев за газа: Накрая страданието ще остане само за Русия

Комисията се опитва да предотврати счупването на пазара на електроенергия през тази зима, обясни експертът. „Ако говорим за ценови шок, не трябва да забравяме, че той е предизвикан от сериозен недостиг на електроенергия в цяла Европа и ще се засили в следващите месеци от повишеното търсене. Не искаме да има сценарий с режим на тока и недостиг в редица страни. Западна Европа е в много тежка ситуация в момента“.

Най-скъпият газ е този, който не пристига, заяви експертът. „Такъв е този, който „Газпром“ може да ни предложи. Руската компания понижи доставките за цяла Европа до рекордно ниски равнища. В момента само 9% от потреблението на газ се задоволява от „Газпром“ Ако предприемем такъв рисков ход и възстановим доставките от тях, при положение, че най-вероятно те ще спрат през зимата в отчаян опит на Кремъл да подкопае единството на Европа спрямо санкциите и Украйна, би било абсолютно недалновидно. От гледна точка на цената също не би било далновидно. Азерският газ, който ще купуваме от 1 октомври, в момента се котира на 5 до 6 пъти по-ниски стойности от руския.  Нямаме нужда от тези допълнителни количества руски газ.  Проблемът е , че нямаме договорени дългосрочни доставки. Закупуването на допълнителните количества вероятно ще става месец за месец , а това не е добър вариант и при него цената е по-висока. Надявам се „Булгаргаз“ и правителство да направят всичко възможно за сключване на дългосрочен договор за доставка на втечнен природен газ“.

Ние апелирахме още преди началото на инвазията в Украйна правителството да сключи споразумение за солидарност с Румъния и Гърция за разпределение на възможните слотове за алтернативни доставки на терминал „Ревитуса“ в Гърция, обясни Владимиров. „Той беше разширен и има свободен капацитет. Трябва да си гарантираме, че техните компании няма да монополизират терминала. Нямаме реално споразумение и с Турция. Трябва да се подпише такова за между системно свързване. ЕК настоява да се сключат именно такива споразумения със съседните страни членки. България трябва да го направи до 1 декември“.

Страната ни няма да остане на тъмно и на студено през зимата, увери експертът. „България е третият най- голям износител на електроенергия на Стария континент. От всички страни в Югоизточна Европа ние сме най- добре подготвени за зимния период от гледна точка натоварване на електроенергийната система. Вероятно страната ни ще изиграе ключова роля, за да няма режим на тока в страни като Сърбия.

От гледна точка на газ, ситуацията е по-сложна, но не говорим за недостиг, а за ценови равнища, обясни той. „Ще бъдат ударени най-тежко индустриалните потребители. Много от компаниите, които могат да се електрифицират, вече го правят. Необходим е механизъм за намаляване потреблението на газ, особено в пиковите моменти през зимата“.

България зависи сравнително малко от природен газ, напомни Владимиров в предаването "Неделя 150".

Предложението на ГЕРБ за организиране на международен търг за втечнен газ не е лоша идея, смята експертът.  „Ще има повече публичност и прозрачност. Компании, опериращи в САЩ, са най- вероятните доставчици на допълнителни количества газ. Цените ще са по- ниски до 30% от средните цени в Европа“.

Добре би било да се договаряме и заедно със съседни държави, например с Гърция. Трябва да се възприемаме като един регион, заяви Владимиров.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1437 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Баьо

2022.09.18 | 17:33

8
Имате жокер,попитайте В.Орбан.,не може да плюеш една Държава,да се солидаризираш с бандата в ЕС.да гониш толкова МНОГО Руски дипломати,и после да искаш,се едно не се е случило нищо.аиде сега Брюксел да ни даде газ и петрол.
Doko

2022.09.18 | 15:07

5
Досега от къде ни доставяха газ???

2022.09.18 | 17:00

7
Нещата се променят.

2022.09.18 | 16:59

6
Точно така каквото прави Борисов винаги калпаво.
Соросопийските медии

2022.09.18 | 14:40

4
Жалка, соросоидна пропаганда. Каква "медия" сте, щом обслужвате частни Интереси?
Радина Лазарова

2022.09.18 | 14:13

3
Аз, съм най простата и продожна мисирка на долнопробния сайт .
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.18 | 13:54

1
Тоя газ е на тиквата газа.

2022.09.18 | 14:11

2
на баба ти гЪза.

Добави коментар

Водещи новини