Бившият шеф на КЕВР: Още съм любопитен да чуя каква е стратегията на служебния кабинет за газа

  • 14 септември 2022 18:01

  • 1215
  • 3
Бившият шеф на КЕВР: Още съм любопитен да чуя каква е стратегията на служебния кабинет за газа
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Мерките, които Европейският съюз предвижда по отношение на компенсациите заради високите цени на електроенергията, в по-голямата си част вече действат в България. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В България всички компенсации идват от свръхпечалбите, които се вземат от държавните дружества. Това, към което се стреми Европа, в България вече е факт. Това, към което трябва да се стремим, е тези препоръки да бъдат наложени на всички производители на електроенергия, а не само на държавните, заяви Тодоров.

По отношение на потребителите на газ може да се въведе програма за компенсации на битовите потребители, както беше направено това миналата зима. Второто нещо е втората газова връзка с Гърция да бъде вкарана в експлоатация възможно най-бързо, посочи той.

Можеш да кажеш, че газът е скъп, ако можеш да си позволиш да не го потребяваш. България не може да си позволи да не потребява газ през зимния период. Още съм любопитен да чуя каква е стратегията на служебния кабинет за доставките на природен газ, подчерта бившият шеф на КЕВР.

Христо Казанджиев: Служебният кабинет търси начин да реабилитира руския природен газ

Тази зима битовите потребители няма от какво да се страхуват, но остава въпросът за тези бизнеси, които имат директни договори с "Булгаргаз". Очаквам да чуя каква е стратегията на служебното правителство. Може пък действително да намерят по-евтин газ, коментира Станислав Тодоров.

По думите му обаче в момента няма никакъв шанс да бъдат подновени доставките от "Газпром" за България. Много силно се надявам служебното правителство да осигури доставките поне за ноември, декември и януари, защото може да се окажем в ситуация, когато има ново редовно правителство и то завари неосигурени доставки за зимата, каза още Тодоров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1215 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
този

2022.09.14 | 19:37

2
е лапач на меки пишльоци.
Еми...

2022.09.14 | 18:07

1
Аз не, аз съм любопитен кога почва делото за диверсия и предателство срещу държавата.

Добави коментар

Водещи новини