Георги Ангелов (икономист): Трябва да се подпомагат нуждаещите се, а не компаниите, създаващи инфлация

  • 24 август 2022 08:11

  • 1081
  • 3
Георги Ангелов (икономист): Трябва да се подпомагат нуждаещите се, а не компаниите, създаващи инфлация
© Кадар - БНТ

Призовах да не се вдига цента на парното, защото това води до инфлация. България произвежда евтин ток, но го изнася скъпо. Освен да компенсира бизнеса, държавата може да компенсира и домакинствата. Това заяви в ефира на БНТ икономистът Георги Ангелов

Ваня Григорова (КТ "Подкрепа") заяви, че им е отговорено, че няма пари, за да се компенсират домакинствата за високата цена на газа.

Компании като Нефтохим не само печелят, но и създават инфлация. Въпреки това държавата му изплаща компенсации за тока, това е абсурдно. При евтиния петрол, които България плаща цената на бензина трябва да е 2 лева, а е над 3. Това е свръхпечалба. Източват се милиарди левове. Горивата и енергията са основния причинител на инфлацията. Компании, които печелят от инфлацията не трябва да се подпомагат, а парите трябва да се пренасочват. Трябва да се вдигнат заплатите, защото ще си загубим работниците. Те могат да отидат да работят във всяка европейска страна. Трябва заплатите да растат с малко над инфлацията, категоричен е Ангелов.

Според Григорова увеличаването на минималната работна заплата трябва да се обезпечи от бюджета.

Георги Ангелов (икономист): Трябваше да вземем танкерите с газ, беше глупост да ги откажем

Да се твърди, че няма пари в бюджета при положение, че има излишък е абсурдно, категоричен е икономистът. По думите му бюджет трябва да се приеме в рамките на годината, а компенсациите трябва да са за тези, които страдат. "Слаба позиция е да отиваш и да преговаряш, когато нямаш никакъв газ. Трябва да си подсигурил някакво количество, че да можеш да кажеш: дайте ми по-ниска цена от тази, която имаме", обясни той и добави, че за януари, февруари и март, когато се има най-високо потребление на газ има възможност за осигуряване на слотове.

Последвайте канала на

Калина Христова
1081 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.24 | 10:22

3
Богатите и техни медии са против договаряне с Газпром. На 30 г съм и никога не съм гласувал за БСП. Преди това гласувах за ББ , след това последователно за ДБ, ИТН и ПП. Но стигнах до извода, че Нинова като министър доказа че работи за хората, най много от политиците опитала да събаря мафията и провеждаше балансирана европейска политика. На предстоящите избори всеки има да избира между крайно дясна коалиция проамериканска ( герб, ПП, ДБ), ляво проевропейска ( БСП), център - Стефан Янев и крайно леви (АБВ и др) .
да

2022.08.24 | 09:43

2
Плащаш компенсации за тока, но искаш цените да бъдат както преди да скочи цената на тока
койчо

2022.08.24 | 08:39

1
На мисирките 5 цифрена заплата за 2 часа работа?

Добави коментар

Водещи новини