Министър Стоянов: 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция

  • 19 октомври 2022 16:53

  • 291
  • 1
Министър Стоянов: 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

За период от 6 години 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет по време на церемония „50 години България - космическа държава“, организирана от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките, съобщават от Министерство на икономиката.

Събитието беше открито от президента на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провеждат честванията по случай годишнината. От 2015 г. България има сключено споразумение с Европейската космическа агенция.

До края на 2021 г. в тръжни процедури на Агенцията са участвали 127 фирми и се изпълняват 39 проекта на стойност над 12 млн. лева. Проектите са свързани с наблюдение на Земята, космическа наука и технологии, телекомуникации и др., стана ясно от изказването на икономическия министър.

Никола Стоянов: Създаваме инвестиционна карта за реиндустриализация на България

„България може да се похвали с редица успехи в много сфери на науката. Със сигурност обаче космическите изследвания заемат челна позиция в този списък и са сред тези причини, които в определени моменти са направили така че светът да говори за България и българските учени“, подчерта министър Стоянов.

Той поздрави всички допринесли за развитието на космическите изследвания в България. „Зная, че през изминалите пет десетилетия е имало върхове и спадове. Исторически успехи, но и огромни трудности. Половин век по-късно обаче категорично можем да кажем едно: България е една от държавите със сериозни постижения в тази област“, подчерта министър Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

В официалното откриване участие взеха директорът на Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. д-р Георги Желев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, командирът на Военновъздушните сили Димитър Петров, космонавтите Георги Иванов и Александър Александров, и др.

Мая Йорданова
291 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.19 | 17:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини