Валентин Николов (ГЕРБ): София може да остане без парно и ток, ако не се помогне на Топлофикация

  • 29 юли 2022 19:09

  • 1116
  • 2
Валентин Николов (ГЕРБ): София може да остане без парно и ток, ако не се помогне на Топлофикация
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Страшно много ме тревожи ситуацията в „Булгаргаз“. През декември дружеството е на 100 млн. лева печалба. Сега не само, че няма печалба, а и дружеството е с 400 млн. лева загуба. Тези пари са отишли в посредници и за лоши сделки. Това заяви бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Откакто „Топлофикация-София“ е общинска, тя винаги трупа загуби към „Булгаргаз“. Ние винаги сме намирали решение на този проблем, но сега не е така. Тя трупа регулаторни загуби и държавата трябва да ѝ помогне, за да не останат софиянци без парно и ток“, предупреди Николов и уточни, че ако спре парното, енергийната система няма да издържи.

„Правителството обеща някакви танкери – незнайно от къде, незнайно от кого и незнайно как. Те не могат да дойдат без да е договорена точката за втечнен газ. Всички капацитети на терминалите за втечнен газ са резервирани. Т.е някой трябва да даде своя резервиран капацитет на нас. Ние още от февруари призовавахме да не се изтегля газта от „Чирен“, но те продадоха газа на висока цена“, обясни бившият шеф на БЕХ.

Радослав Рибарски (ПП): Не сме създали енергиен хаос, България е подсигурена с газ

„В Турция операторът на точката казват каква е цената. Там друг оператор няма да се допусне. На Ревитуса всичко е запълнено“, предупреди Николов.

„Най-важното, което трябва да реши служебното правителство е проблемът със заложените информационни бомби, да знаем кое е най-добро за България и кое на по-поносима цена“, подчерта той.

На въпрос дали трябва да започнем да получаваме газ от „Газпром“ по действащия си договор, Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, заяви: „Имаме форсмажор на руския президент, има променени плащания, на което не сме се съгласили. Накрая на годината има клауза, че ползвали или не, ще трябва да платим един милиард долара неустойка. Ако ще плащаме – по-добре да вземем този газ. Ние трябва да се подготвим – хранилището ни в „Чирен“ е най-малко запълненото в Европа (45%). Това, обаче не трябва да бъде за сметка на клиентите, трябва да осигурим газ. В повечето случаи ползваме руска газ през посредници. Най-вероятно цяла зима ще ползваме такава. Нито цената, нито количествата са договорени, а това убива бизнеса“, предупреди Николов.

Във връзка с появилата се информация, че може да купуваме ядрено гориво от Уестинхаус, за да намалим зависимостта си от Русия, Николов заяви: „Независимо какво гориво ще използваме, ние нямаме възможност да изнасяме отработено гориво. Някой излъга Уестинхаус, че договорът е готов. Защо премиерът отиде там?“, попита бившият шеф на БЕХ.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1116 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.29 | 19:47

2
Гроб умря!!!! Добре са го облекли човека, но никой не им вярва.....
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.29 | 19:34

1
Тиквите се хранят от софиянци вече две десетилетия, време е да бъдат отбити.

Добави коментар

Водещи новини